Unie

Tiskové zprávy 2021

ČESKÁ ZELENINA MÁ SVOU ZNAČKU

21. 7. 2021

Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování unikátní pěstební systém zajišťující spotřebiteli cenově dostupnou zeleninu špičkové kvality. Při dodržení podmínek označí své výpěstky ochrannou známkou „KONTROLOVANÁ ZELENINA Z IPZ“. Tato známka na českých pultech pomáhá jednoznačně identifikovat zeleninu tuzemského původu i výjimečné kvality.

ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY SPOUPRACUJE S ÚSTAVEM ZEMĚDELSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

28. 6. 2021

Zelinářská unie Čech a Moravy z. s.  – ZUČM podepsala s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací - ÚZEI memorandum o spolupráci. Obě strany mohou díky tomu těsněji sdílet informace ze zelinářského – zemědělského sektoru. Cílem spolupráce je především propagace a osvěta oboru produkce české zeleniny.

ČESKÁ ZELENINA NA MAPĚ

17.6. 2021

Zelinářská unie Čech a Moravy z. s.   – ZUČM spustila mapu pěstitelů a členů na svém webu. Mapa pěstitelů může pomoci zákazníkům, kteří chtějí nakupovat čerstvou zeleninu přímo u pěstitele – jednoduše si na stránkách ZUČM na mapě najdou pěstitele, který je v jejich dosahu. ZUČM tak pomáhá spojit přímou cestou producenta a konzumenta zeleniny.

ČESKÁ ZELENINA JE DOBRÁ VOLBA

20. 5. 2021

Sklizeň české zeleniny nabírá na obrátkách. S postupujícím jarem na trzích a pultech obchodů přibývá stále více druhů zeleniny, která ke spotřebitelům neputovala z dáli, ale pochází od našich lokálních pěstitelů. Saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata, okurky a postupně další zeleninové druhy jsou tak opravdu čerstvé, dopravené na trh pouze pár hodin po sklizni a přitom nezatížené uhlíkovou stopou dlouhé dopravy.

PRVNÍ LETOŠNÍ ČESKÁ ZELENINA MÍŘÍ Z POLÍ K ZÁKAZNÍKŮM

19. 4. 2021

V tomto týdnu začíná sklizeň první tuzemské polní zeleniny. Lahůdková cibulka, pažitka, ředkvičky  a chřest sklizené v tomto týdnu pomyslně odstartují letošní zelinářskou sezónu. V dalších týdnech se budou přidávat další druhy, například kedlubny, špenát, saláty a další.   Z polí zamíří čerstvá zelenina nejkratší cestou k zákazníkům.

ZUČM NEZAHÁLÍ ANI V DOBĚ KORONAVIRU

3. 3. 2021

Přestože současná doba pandemie ochromila všechny z nás, Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. nezahálí.  Aktivně přistoupila k pravidelnému semináři pro všechny zelináře a během posledních měsíců zajistila překlopení tradiční osobní formy do online prostředí. Připravila prezentace a videa, na kterých je k dispozici řada zajímavých témat.

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.