Slavnosti cibule v Račeticích
„Takhle skvělou a originální propagaci české zeleniny jsme ještě nikdy nezažili, “ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy, která se účastnila Slavností cibule v Račeticích na Chomutovsku, v sobotu 15. září 2018.
ZUČM odstartovala na začátku měsíce září projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR. Po úspěšně zahájené kontaktní tour na Rajském dni v Hlavenci 1. září 2018 se vydala zelinářská hlídka tentokrát na Chomutovsko. V obci Račetice se konaly v sobotu 15. září 2018 tradiční Slavnosti cibule. Letošní návštěvnost akce předčila všechna očekávání pořadatelů. V pořadí 8. ročník této akce navštívilo bezmála 10 000 návštevníků.
„Posláním našeho profesního svazu je hájit zájmy pěstitelů a usilovat o zvýšení spotřeby zeleniny v ČR“, uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „Za velmi důležité považujeme realizovat propagaci na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny, která je vypěstovaná v našich místních podmínkách směrem k dětem či mládeži. Jedná o velmi podstatnou složku z hlediska zdravého životního stylu a návyků přecházejících až do dospělosti“, doplňuje Zeman.
Na stánku ZUČM se zelinářský tým postaral hned o několik vzdělávacích, zábavných i požitkových činností najednou. Podávali informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké konzumace lokální a čerstvé zeleniny přináší. Ochutnávalo se, ale i vařilo.
Ke kulinářskému umění stačilo „Šéfovi na grilu“ to nejpodstatnější – čerstvě sklizená zelenina. Rajčata, papriky, okurky, mrkev, petržel, lilky, cukety, celery, a bylinky všeho druhu. Na své si přišli také milovníci zelí. Lehký zelný salát se zálivkou z citrónu, slazený třtinovým cukrem a ochucen olivovým olejem a drobně nasekanou petrželovou natí byl překvapením pro mnohé hospodyňky, které ocenily originální chuť i rychlou přípravu salátu.
Podporu projektu a dodávku produktů poskytli sami pěstitelé, členové ZUČM – Bramko Semice,
Hanka Mochov s.r.o., Agrokomplex Ohře a.s., Sdružení Svačina V+M, Halbich Emanuel, Farma Smotlacha, Ondra Jaromír, Kozel Vlastimil, Procházka Jan, Jihomoravská zelenina, družstvo
JIŽNÍ MORAVA a.s., ZOŠI Agro s.r.o., NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek).
Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno dětem. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy není správnou cestou je do konzumace zeleniny nutit, prosit, smlouvat nebo dokonce jim vyhrožovat. Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat.
„Připrav si svůj vlastní zeleninový špízek – tak jsme pojmenovali samoobslužný koutek, kde si děti samy dle své fantazie a chuti napíchly na špejli kousky zeleniny a zkonzumovaly ji jen tak čerstvou, nebo jim ji kuchař Filip připravil na grilu,“ uvedla Monika Zábojníková, členka týmu zelinářského stánku.
U kreativního výtvarného koutku si zase mohli vyrobit svůj vlastní zeleninový odznáček, rozdávali se zeleninová pexesa a u školáků se testovala úroveň znalostí učiva o zelenině a vitaminech, které obsahují. Oddych unaveným nožkám poskytla paletková houpačka. A velkou zábavu zaručil fotokoutek, který se stával z veselých zeleninových rekvizit s popisky.
ZUČM připravuje další sérií kontaktních kampaní. V sobotu 29. září 2018 se bude účastnit Zelnobraní ve Vidově. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času. Do konce sezony zrealizuje také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.