Články

Zelinářská polní sezóna se blíží ke konci

19.11.2021 | ZUČM


Zelinářská polní sezóna se blíží ke konci

Tisková zpráva, 18. 11. 2021

Zelinářská sezona vrcholí, z polí do skladů míří poslední podzimní polní zelenina. Letošní úroda zeleniny je dobrá, hospodářský výsledek zelinářů ale ohrožují nízké ceny, za které svou zeleninu letos  prodávali a prodávají. Ve skladech je naskladněna skoro všechna sklizená kořenová, cibulová a košťálová zelenina, určená pro zimní zásobování trhu. Nabídku skladované zeleniny bude v zimních měsících doplňovat produkce rajčat a okurek z krytých ploch. Většina tuzemské zeleniny pak pochází ze šetrného systému pěstování – integrované produkce zeleniny (IPZ).

 

Ještě v polovině listopadu, i když to tak při pohledu z okna nevypadá, mají tuzemští zelináři dostatek práce při sklizni podzimní druhů určených především ke skladování. Patří mezi ně hlavně tradiční druhy pro českou kuchyni – cibule, kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, dále zelí, kapusta, ale třeba i pekingské zelí. Mimo to v listopadu ještě dobíhá sklizeň ředkviček, kedluben a salátů. Naskladněné zeleniny je dostatek a v dobré kvalitě, stejná situace je ve i většině okolních zemí. Velmi nízké jsou u nás ale ceny zemědělských výrobců, a to po celou letošní sezónu.

 

Dle prvních odhadů ZUČM lze letošní úrodu zeleniny hodnotit pozitivně. „Letos jsme zeleninu sklidili z větší plochy než vloni, z více než  12 tis. ha, což je zcela jistě pozitivní skutečnost. Také úroda většiny hlavních zeleninových druhů byla dobrá, letošní rok přál především plodové a kořenové zelenině. Přesto celkový výsledek sektoru nejvíce ovlivní skutečnost, že ceny, za které naši zeleninu letos prodáváme, jsou velmi nízké. Realizační ceny v posledních měsících nestačí pokrýt neúměrně rostoucí náklady na pohonné hmoty, energie a lidskou práci “ řekl o letošní sezóně Petr Hanka, předseda ZUČM. 

 

Dle nejčerstvějších říjnových dat ČSÚ  v meziměsíčním srovnání poklesly ceny zemědělských výrobců zeleniny o 7,6 %. Meziroční nárůst těchto cen u některých druhů jen potvrzuje hluboký propad cen zeleniny na podzim loňského roku. Pokud totiž srovnáme úroveň cen s předešlými roky, jsou ceny zemědělských výrobců zeleniny poslední dva roky výrazně podprůměrné.  Odlišný vývoj zaznamenává cenová hladina spotřebitelských cen. Ta je zejména poslední dobou silně rozkolísaná vlivem razantních slevových akcí, které mají velmi negativní vliv na pěstitele. „Je velmi obtížné spojit svoji budoucnost s pěstováním zeleniny v situaci, kdy potkáváme na pultech obchodů zeleninu za ceny běžné před třiceti lety. Nechceme-li se stát plně závislí na dovozu, musíme udělat vše proto, aby pěstitel i spotřebitel dostával férovou cenu“  dodává Petr Hanka. 

 

Přes zimní měsíce si z české produkce spotřebitelé najdou v obchodech nebo u farmářů skladovatelné druhy a rajčata a okurky z krytých ploch, první jarní druhy se pak vrátí s novou sklizní v dubnu. Svého zelináře muže každý najít v mapě pěstitelů zeleniny na webu ZUČM.

 

Většina tuzemské zeleniny pak pochází ze systému integrované produkce zeleniny (IPZ), kdy je pěstována šetrněji vůči životnímu prostředí a bezpečněji pro spotřebitele.

 

 

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog