Články

ZELI ROKU 2021

08.09.2021 | ZUČM


ZELÍ ROKU 2021

Tisková zpráva ZUČM, 9. září 2021

 

Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) ve spolupráci s Výstavištěm ZAHRADA ČECH  vyhlásila letos již 13. ročník soutěže profesionálních výrobců kysaného zelí „ZELÍ ROKU“. V prvním kole, které proběhne při zahájení výstavy Zahrada Čech, v pátek 10. 9. 2021, se utká 14 soutěžních vzorků. Pět vybraných postoupí do finálového kola, které se uskuteční v pondělí 13. 9. 2021 na pódiu Zahrady Čech. Vyhlášení výsledků bude také součástí pondělního programu výstavy.

 

Tradice uchovávání zelí na zimu formou kvašení je v naší zemi známá od pradávna. Tato tradice se v dnešní době stále dodržuje. Proto se ZUČM před 13 roky rozhodla podpořit profesionální výrobce kysaného zelí a společně s litoměřickým výstavištěm Zahrada Čech vyhlásila soutěž Zelí roku, ve které se utkají právě ti, jejichž výrobek lze koupit v naší obchodní síti.

 

Snažíme se formou soutěže upozornit na to, že nedílnou součástí zelinářství je i zpracovatelský segment. A kysané zelí je pojem, který u nás zná každé malé dítě. Navíc je zdravé, chutné, a česká receptura vychází z chutí českých jazýčků. Liší se od způsobu zpracování zelí v zahraničí. I proto věříme, že našim výrobcům zákazníci zachovají svou věrnost“ říká Petr Hanka, předseda ZUČM. 

 

Letošní ročník je již 13 v pořadí. Hodnotiteli budou všichni návštěvníci, kteří navštíví výstavu Zahrada Čech v pátek 10. 9. a v dopoledních hodinách si najdou cestu do salonku pavilonu A, kde bude degustace připravena. Pět nejlépe hodnocených vzorků postoupí do finálového kola, které je naplánováno na pondělí 13. 9. Při dopoledním programu a za účasti návštěvníků bude hodnoceno 5 finálových vzorků. Po sečtení hlasů budou krátce po poledni vyhlášeny výsledky letošní soutěže a představen vítěz ZELÍ ROKU 2021. 

 

Kysané zelí je tradice spojená s nezaměnitelnou chutí. Navrch připojme koktejl vitamínů a minerálů, který vzniká při procesu mléčného kvašení a dostaneme superpotravinu, která je jednoduše dostupná, regionální a za rozumnou cenu“ dodává ještě předseda ZUČM Petr Hanka a doplňuje tak další argumenty, které hovoří pro pravidelné zařazení kysaného zelí do našich jídelníčků.

 

Výsledky roku 2021:

1. místo: Bystročické zelí  (Bystročické zelí s.r.o. )
2. místo: Ostrožské kysané zelí  (Ostrožsko a.s.)
3. místo: Tuřanské kysané zelí  (AGRO- Brno Tuřany a.s.)
4. místo: Otické kysané zelí ( ZP Otice a.s.)
5. místo: Kateřinské kysané zelí (ZELENINA Malé Hoštice - ZP Otice a.s.)

 

Výsledky přecházejících ročníků naleznete zde.

Více o soutěži se dozvíte zde.

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog