Unie

Recepty na kysané zelí


Kysané zelí v zeláku

Ingredience

5 kg zelí
2 kusy cibule
3 stroužky česnek
3 lžíce hladká mouka
4 kusy jablka
150 g soli
  bobkový list
  pár kuliček pepře
  střední kořen křenu
  kopr

Postup přípravy

  • Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit.
  • Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.
  • Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

Kysané zelí ve sklenicích

Ingredience

25 kg hlávkové zelí
  celý černý pepř
  sůl
  kmín

Postup přípravy

  • Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg  soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3 – 4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda. Necháme je tak asi 2 – 3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.
  • Nemusí být pouze víčka Omia, mohou být i šroubovací!!
  • Zdroj: http://nase.dobrotynakazdyden.eu/recept.php?rid=316
  • 25 kilo zelí je cca 25 sklenic 0,7 l, na 1 kilo zelí 3 dkg soli. Sůl pomáhá křupavosti zelí. 

Rychlokvašené zelí

Ingredience

2 kg , trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list. bílého hlávkového zelí
1 kus brambor
  trochu chleba
  mletý černý pepř
  sůl
  kmín
  bobkový list

Postup přípravy

  • Zelí omyjeme a nakrouháme.
  • Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrový brambor vcelku a navrch napěchujeme zelí.
  • Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list.
  • Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 – 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Tip:
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog