Recepty na kysané zelí
Kysané zelí v zeláku
Ingredience
5 kg | zelí |
2 kusy | cibule |
3 stroužky | česnek |
3 lžíce | hladká mouka |
4 kusy | jablka |
150 g | soli |
bobkový list | |
pár kuliček pepře | |
střední kořen křenu | |
kopr |
Postup přípravy
- Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit.
- Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.
- Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.
Kysané zelí ve sklenicích
Ingredience
25 kg | hlávkové zelí |
celý černý pepř | |
sůl | |
kmín |
Postup přípravy
- Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3 – 4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda. Necháme je tak asi 2 – 3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.
- Nemusí být pouze víčka Omia, mohou být i šroubovací!!
- Zdroj: http://nase.dobrotynakazdyden.eu/recept.php?rid=316
- 25 kilo zelí je cca 25 sklenic 0,7 l, na 1 kilo zelí 3 dkg soli. Sůl pomáhá křupavosti zelí.
Rychlokvašené zelí
Ingredience
2 kg , trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list. | bílého hlávkového zelí |
1 kus | brambor |
trochu chleba | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
kmín | |
bobkový list |
Postup přípravy
- Zelí omyjeme a nakrouháme.
- Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrový brambor vcelku a navrch napěchujeme zelí.
- Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list.
- Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 – 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.
Tip:
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.