Články

Česká zelenina je dobrá volba

20.05.2021 | ZUČM


Česká zelenina je dobrá volba

Tisková zpráva, 19. 5. 2021

 

Sklizeň české zeleniny nabírá na obrátkách. S postupujícím jarem na trzích a pultech obchodů přibývá stále více druhů zeleniny, která ke spotřebitelům neputovala z dáli, ale pochází od našich lokálních pěstitelů. Saláty, ředkvičky, kedlubny, lahůdková cibulka, řezané bylinky, rajčata, okurky a postupně další zeleninové druhy jsou tak opravdu čerstvé, dopravené na trh pouze pár hodin po sklizni a přitom nezatížené uhlíkovou stopou dlouhé dopravy.

 

Do českých obchodů se po zimní přestávce vrací čerstvé polní druhy zeleniny od domácích producentů. V zimě a předjaří se prodávala skladovaná zelenina z minulé sezony, ale i česká skleníková rajčátka a okurky. Postupně se začnou sklízet i další druhy, a tak si mohou čeští zákazníci vybírat se stále širší nabídky zeleniny od domácích pěstitelů.

„„Česká zelenina je pro zákazníky jasně čerstvější, splňuje vysoké požadavky na kvalitu a bezpečnost. Proto je pro zákazníka dobrou volbou, navíc jejím nákupem dělá zákazník správnou věc – podporuje domácí produkci, lokální pěstitele zeleniny a jasným způsobem se také spolupodílí i na ochraně životního prostředí. Věříme, že naši čeští zákazníci zachovají tuzemské zelenině a nám, zelinářům, přízeň i v letošním roce. My pro ně pěstujeme to nejlepší, co umíme“, dodává předseda Zelinářské unie Čech a Moravy z. s. Petr Hanka.

A česká zelenina je pro spotřebitele dobrá volba, má jasné výhody: je pěstována lokálními pěstiteli, její cesta z pole na pult je krátká – od okamžiku sklizně do okamžiku koupě tak uplynou pouhé hodiny, protože zelenina nemusí cestovat přes celý kontinent. Většina české produkce byla navíc vypěstována v systému integrované produkce zeleniny, splňuje tedy velmi přísné nároky na pěstování. Je proto bezpečná pro spotřebitele a její pěstování šetrné k životnímu prostředí. 

Přejeme dobrou chuť!

 

 

Fotografie od pěstitelů ze středních Čech - Agáta spol. s .r.o. a Pascual Polabí s.r.o.

Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog