Unie

Recepty s kysaným zelí


Kysané zelí v bramborovém těstě

Ingredience

 1 lžíce strouhanky bramborové těsto v prášku
1 kus vejce
500 g kysané zelí
40 g slaniny
1 kus cibule
1 kus jablko
200 g šunky
30 g másla
1 lžíce strouhanky
  sůl a pepř

Postup přípravy

  • Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto a přidáme do něj vejce.
  • Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme ji strouhankou a rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta.
  • Kysané zelí podusíme s na kostičky nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidáme kmín a směs rozložíme na těsto. Překryjeme šunku a zbytkem těsta.
  • Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi 30 minut pečeme v troubě.

 

Zelný salát s mrkví

Ingredience

1 balení kysaného zelí
3 kusy mrkve
1 kus cibule
1 lžíce majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce hořčice
1/2 lžíčky worchestrovéomáčky
  mletý černý pepř
  sůl
  ocet
  cukr

Postup přípravy

  • Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli.
  • Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí, worchestrovou omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, octem a mletým pepřem.
  • Necháme v chladu uležet.

Bramborové placičky se zelím

Ingredience

1 kg česneku syrových brambor
150 g hladké mouky
2 kusy vajec
150 g kysaného zelí
100 ml mléka
2 stroužky česneku
3 lžíce hladká mouka
  mletý černý pepř
  sůl
  majoránka
  olej

Postup přípravy

  • Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí.
  • Na rozpáleném oleji pečeme placičky po obou stranách dozlatova.

Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi

Ingredience

250 g širokých nudlí
400 g uzených krůtích prsou
200 g eidamu
1 svazek lahůdkových cibulek
1 lžíce másla
250 g kysaného zelí
250 g rajčat
125 ml smetany
  mletý černý pepř
  sůl
  majoránka
  olej na smažení

Postup přípravy

  • Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme.
  • Krůtí prsa pokrájíme na kostky.
  • Sýr nastrouháme.
  • Lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme.
  • Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýr naplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsí nákyp zalijeme.
  • Pečeme asi 30 min. Nákyp můžeme podávat zdobený majoránkou.

Kuře na kysaném zelí

Ingredience

4 kusy  kuřecích čtvrtek
 2 balíčky kysaného zelí
  grilovací kořní
  sůl
  kmín
  česnek

Postup přípravy

  • Do pekáčku dáme na dno zelí i se šťávou.
  • Kuřecí díly nasolíme, posypeme grilovacím kořením a kmínem a položíme na zelí.
  • Pečeme asi 40 minut, pak na kuře natřeme lisovaný česnek a dopečeme ještě asi 15 minut.

Zelňačka

Ingredience

200g kysaného zelí
2 kusy brambor
2 lžíce hladké mouky
10 g hladké mouky
150 g zakysaná smetana
1 kus vejce
100 g klobásy
  kmín
  mletá paprika
  sůl
  masox

Postup přípravy

  • Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Poté vmícháme mletou papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšleháme a 20 minut povaříme.
  • Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do 1/2 l vařící vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox, brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka.
  • Jíšku a klobásu pokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik minut ještě povaříme a nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem. Už nevaříme.

 

 

Kotlety se zelím

Ingredience

6 kusů

silnějších vepřových kotlet
500 g kysaného zelí
100 g anglické slaniny
1 kus cibule
250 g zakysaná smetana
3 stroužky česneku
1 kus brambor
6 lžiček kečupu
  bobkový list
  mletý černý pepř
  sůl
  tuk na vymazání pekáčku
  olej 

Postup přípravy

  • Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách.
  • Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme.
  • Brambor oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme a přimícháme k zelí.
  • Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.

Tip: Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu.

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog