Svaz pro IPZ
IPZ v České republice
Wolkerova 17, 779 00 Olomouc
Telefon: +420 585 413 619, Fax: +420 585 413 619,
E-mail: zucm@zelinarska-unie.cz
Svaz pro integrovaný systém produkce zeleniny je dobrovolný zájmový spolek pěstitelů, zpracovatelů, obchodníků i zástupců konzumentů. Svaz je součástí Zelinářské unie Čech a Moravy, z.s. (ZUČM) .
Základní dokumenty Svazu pro IPZ
Základní dokumenty ZUČM můžete nalézt v sekci ke stažení zde.
Metodika k provádění nařízení vlády č. 80/2023 pro rok 2025 - zde
Metodická příručka pro opatření přímých plateb pro rok 2024 (NV 83/2023) - zde, ke stažení zde
Metodická příručka pro pravidla podmíněnosti 2025 (NV 73/2023) - ještě nejsou zveřejněna
Metodická příručka pro DZES 5 - zde
Metodická příručka pro opatření přímých plateb Celofaremní ekoplatba -ještě není zveřejněna
Nejdůležitější právní předpisy:
Nařízení vlády č. 80/2023 Sb. o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření, ve znění NV 64/2024 - ZDE
Nařízení vlády č. 73/2023 Sb. - o stanovení pravidel podmíněnosti plateb zemědělcům, ve znění NV 62/2024 - ZDE
Nařízení vlády č. 83/2023 Sb. - o stanovení podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům, ve znění NV 68/2024 - ZDE
Definice a charakteristika integrovaného systému produkce zeleniny (IPZ) dle IOBC(Internacional Organisation for Biological and Integrated Control of Noxious Animals and Plants):
- Integrovaný systém produkce zeleniny (IPZ) je produkce zeleniny vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje nežádoucí vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin, prosazuje snížení rizika přehnojování půdy a racionálnější využívání živin.
- V integrovaném systému produkce zeleniny se do výrobního procesu zapojují ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která usměrňují pozitivně kvalitu zeleniny se zvláštním zřetelem na minimalizaci obsahu cizorodých látek. Jde tedy o alternativní postupy k metodám, které podle dosaženého stupně poznání zvyšují ekologická a hygienická rizika výroby zeleniny. Zelenina vypěstovaná v systému IPZ podléhá systematické kontrole nezávislého kontrolního orgánu.
- Ochranná známka IPZ a OVOCE A ZELENINA S RODOKMENEM je registrována Úřadem průmyslového vlastnictví ČR a pěstitelé zeleniny , kteří splní podmínky Pravidel pro IPZ, mohou pak touto ochrannou známkou označovat své produkty jako jakostní a zdravou zeleninu.