Články

Zelí roku

12.09.2023 | ZUČM


zelí roku 2023

 

 

Tisková zpráva, 12. 9. 2023

 

Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) prezentuje na výstavě Zahrada Čech plody práce českých zelinářů. Letos se na litoměřickém výstavišti uskutečnil již 15. ročník soutěže profesionálních výrobců kysaného zelí „ZELÍ ROKU“.  ZUČM společně s výstavištěm Zahrada Čech soutěž pořádá na podporu této zdravé potraviny i samotných výrobců kysaného zelí z České republiky. 

 

 

Kysané zelí je zdravý způsob, jak uchovat zelí po celou zimu čerstvé, dodává lidskému organismu vitamíny, a proto také patří ke klenotům české gastronomie.  ZUČM společně s výstavištěm Zahrada Čech podporuje tento zpracovatelský segment českého zelinářství mimo jiné tím, že u příležitosti konání výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích již po patnácté vyhlásila soutěž Zelí roku, ve které se letos utkalo 17 profesionálních výrobců kysaného zelí z celé České republiky. 

 

Kysané zelí je pojem, je to tradice a je synonymem pro zdraví. Zelí zpracované mléčným kvašením je fresh, obsahuje vitamíny, minerály, neobsahuje tuk a výborně chutná. Je to super potravina, která má v naší zemi tradici. Je jen na fantazii každého z nás, jak si jej dáme. Soutěž je způsob, jak obrátit pozornost ke kysanému zelí a k jeho výrobcům a chceme tímto způsobem oslovit všechny, kteří chtějí jíst zdravě a regionálně“ vysvětluje tajemnice ZUČM Zuzana Přibylová.

 

Soutěžní vzorky byly i letos hodnoceny anonymně a rozděleny do dvou kategorií – Kysané zelí klasické a Kysané zelí gurmánské. Ve dvoukolovém klání vybrali hodnotitelé z řad návštěvníků nechutnější vzorky kysaného zelí. Výsledky letošní soutěže:

Klasické kysané zelí: 1. místo Kateřinské zelí (ZP Otice a.s.) 2. místo Otické kysané zelí (ZP Otice a.s.) 3. Kysané zelí ze statku (David Smetana) 

Gurmánské kysané zelí: 1. místo Bystročické zelí (Bystročické zelí s.r.o.) 2. místo Plotišťské zelí (PLOTIŠŤSKÁ ZELENINA – HAK s.r.o.) 3. místo Ostrožské kysané zelí (OSTROŽSKO a.s.)

 

Komletní výsledky naleznete  zde.

 

 

 

Kontakt pro média:

Zuzana Přibylová, tajemnice ZUČM

tel: 734 506 612, e-mail: pribylova@zelinarska-unie.cz

www.zucm.cz

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog