Články

OSEVNÍ PLOCHA ZELENINY LETOS DLE ČSÚ POKLESLY, LETNÍ SEZÓNA ČESKÉ ZELENINY JE V PLNÉM PROUDU

01.08.2023 | ZUČM


osevní Plochy zeleniny letos dle Čsú poklesly, LETNÍ sezÓna české zeleniny je v plném proudu

 

 

Tisková zpráva ZUČM, 31. 7. 2023

 

Sezóna sklizně letních druhů zeleniny je v plném proudu, sklízí se široké spektrum zeleninových druhů – navzdory vývoji počasí. Oficiální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrzují pokles ploch české zeleniny.

 

 

Dle dat ČSÚ poklesly letos k 31. 5. 2023 osevní plochy zeleniny o téměř 300 ha, pěstování omezily dle Zelinářské unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) především menší farmy. Po několika letech (2015 – 2021) určité stabilizace sektoru je tak letošní rok druhým v pořadí, kdy ČSÚ i ZUČM zaznamenávají odklon pěstitelů od náročného pěstování zeleniny. Situace odráží nejistotu českých pěstitelů a více prohlubuje závislost České republiky na dovozu zeleniny.

 

I letošní sezóna je závislá na vývoji počasí – zelinářům letos pěstování komplikovalo chladné a mokré jaro, horký a suchý červenec, lokální bouřky s krupobitím. Chladné počasí opozdilo začátek sklizně především u plodové zeleniny, horko a sucho snížilo výnosy aktuálně sklízených letních druhů, kroupy poškodily např. porosty paprik na jižní Moravě. 

Celkovou sezónu bude možné odhadnout a zhodnotit až v podzimních měsících dle vývoje počasí v druhé polovině léta. 

 

Ceny zemědělských výrobců od nástupu nové sklizně poklesly, pohybují se ale stále na úrovni o 40–60 % nižší než úroveň spotřebitelských cen (data ČSÚ).

 

Aktuální zprávy o průběhu sezony, zprávy o dostupnosti české zeleniny, o situaci na polích, sklenících a skladech lze najít také na stránkách ZUČM, a to jak v rubrice Česká zelinářská sezona 2023, tak i na Mapě pěstitelů ZUČM.

 

 

 

 

 

Kontakt pro média:

Zuzana Přibylová, tajemnice ZUČM

tel: 734 506 612, e-mail: pribylova@zelinarska-unie.cz

www.zucm.cz

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog