Články

ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2023 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

19.12.2023 | Unie


ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2023 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

I letos pro Vás máme každý týden čerstvé zprávy od našich zelinářů!

 

49. - 52. týden PŘEJEME VŠEM MILOVNÍKŮM ČESKÉ ZELENINY POŽEHNANÉ VÁNOCE A SAMÉ ZDRAVÍ V PŘÍŠTÍM ROCE

Z polí: Pole odpočívají a sbírají sílu na příští sezonu. Předvánoční nabídka se neobejde bez brambor a zeleniny na salát, ale i na chutnou zelňačku nebo boršč pro zahřátí :) - hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, dýně... Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka. Některé skleníky přes zimu nebudou pěstovat, protože ceny energií jsou stále vysoké. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách stále pilně krouháme, výrobci nabízí a prodávají kysané zelí plné vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kxsaného zelí!

 

45. - 48. týden

Z polí: stále ještě sklízíme.  V nabídce jsou kořenové a košťálové druhy jako hlávkové zelí, kapusta, pekingské zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, dýně... Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka. Některé skleníky sklízí poslední papriky a okurky a zahajují zimní odstávku. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Naskladňujeme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách stále pilně krouháme, výrobci nabízí a prodávají kysané zelí.

 

44. týden

Z polí: Pilně sklízíme.  V nabídce jsou především podzimní druhy zeleniny. Pekingské zelí, kořenové a košťálové druhy, červená řepa, dýně. Stále ještě sklízíme i saláty, počasí jim zatím přeje.  Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se stále ještě všechny plodové druhy. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Začínáme naskaldňovat hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách stále pilně krouháme, výrobci již nabízí a prodávají letošní kysané zelí, mnozí stále ještě prodávají i krouhanku (nakrouhané zelí) k vlastnímu zpracování. 

 

43. týden

Z polí: Pilně sklízíme.  V nabídce jsou především podzimní druhy zeleniny. Pekingské zelí, kořenové a košťálové druhy, červená řepa, dýně. Ještě se sklízí i poslední saláty, dokud ranní mrazíky dovolí. Podrobnosti nejen o prodejích ze dvora a farmářských prodejen najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se stále ještě všechny plodové druhy. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Začínáme naskaldňovat hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách stále pilně krouháme, výrobci již nabízí a prodávají letošní kysané zelí, mnozí stále ještě prodávají i krouhanku (nakrouhané zelí) k vlastnímu zpracování. 

 

42. týden

Z polí: Pilně sklízíme.  V nabídce jsou především podzimní druhy zeleniny. Pekingské zelí, kořenové a košťálové druhy, červená řepa, dýně. Ještě se sklízí i poslední saláty, dokud ranní mrazíky dovolí. Podrobnosti nejen o prodejích ze dvora a farmářských prodejen najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se stále ještě všechny plodové druhy. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Začínáme naskaldňovat hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách stále pilně krouháme, výrobci již nabízí a prodávají letošní kysané zelí, mnozí stále ještě prodávají i krouhanku (nakrouhané zelí) k vlastnímu zpracování. 

 

41. týden

Z polí: Sklizíme!  V nabídce je celý sortiment zeleniny, výjimkou jsou pouze plodové druhy, které už v porostech končí. Nahrazují je ale dýně různých chutí a barev. Podrobnosti najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se stále ještě všechny plodové druhy. Mnozí pěstitelé si pro doplnění sortimentu přidali také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Naskladňujeme cibuli. V zelárnách krouháme, výrobci již nabízí první letošní kysané zelí!  

 

40. týden

Z polí: Sklizíme na plné pecky!  Nabízíme celý sortiment zeleniny, výjimkou jsou pouze polní okurky, ty už v porostech končí. Nahrazují je ale dýně různých chutí a barev. Podrobnosti najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se stále ještě všechny plodové druhy. Mnozí pěstitelé si pro doplnění sortimentu přidali také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Naskladňujeme cibuli. V zelárnách krouháme, výrobci již nabízí první letošní kysané zelí!  

 

39. týden

Z polí: Sklizíme na plné pecky!  Nabízíme celý sortiment zeleniny, výjimkou jsou pouze polní okirky, ty už v porostech končí. Nahrazují je ale dýně různých chutí a barev. Podrobnosti najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se všechny plodové druhy. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Naskladňujeme cibuli. V zelárnách krouháme, výrobci již nabízí první letošní kysané zelí!  

 

38. týden

Z polí: Sklizíme na plné pecky!  Nabízíme celý sortiment zeleniny, výjimkou jsou pouze polní okirky, ty už v porostech končí. Nahrazují je ale dýně různých chutí a barev. Podrobnosti najdete také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se papriky a lilky, okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Naskladňujeme cibuli. V zelárnách krouháme, někteří z výrobců už ochutnávají první letošní kysané zelí!  

 

37. týden

Z polí: Sklizíme na plné pecky!  Nabízíme celý sortiment zeleniny. Začíná se vařit ve školách a jídelnách, doufáme, že z české zeleniny!  více podrobností můžete najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se papriky a lilky, okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme! A tento týden jsme našli nejlepší kysané zelí v 15. ročníku ZELÍ ROKU na Zahradě Čech :) více na naše, webu/Zelí roku!

 

32 - 36. týden

Z polí: Sklizíme, dodávky jsou plynulé. Sklízíme celý sortiment zeleniny - např. brokolici, dýni Hokkaido, petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli řezanou, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, nejrůznější druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky, jarní cibulku... více podrobností můžete najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se papriky a lilky, okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

31. týden

Z polí: Mokrá pole ztěžují sklizeň, ale dodávky jsou i přesto plynulé. Sklízíme celý sortiment zeleniny - např. brokolici, dýni Hokkaido, petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli řezanou, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, nejrůznější druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky, jarní cibulku... více podrobností můžete najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se papriky a lilky, okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

30. týden

Z polí: Konečně prší, někde více, někde méně, ale prší všude.  Na mokrách polích se nedá moc dobře pracovat, déšť zpomalil, někde i pozastavil žně a také lehce zpomalil sklizně a dodávky zeleniny. Vlivem bouřek s přívaly a kroupy došlo v některých lokalitách k poškození porostů i plodů.  Sklízíme celý sortiment zeleniny - např. dýni Hokkaido, petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli řezanou, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, nejrůznější druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky, jarní cibulku... více podrobností můžete najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se papriky a lilky, okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

 

29. týden

Z polí: Je sucho! Několik krajů již vyhlásilo opatření protipožárního charakteru. krátké a sporadické dešťové přeháňky nestačí na pokrytí vláhového deficitu ani zdaleka... Sklízíme celý sortiment zeleniny - např. dýni Hokkaido, petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli zeleňačku, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky, jarní cibulku... více podrobností můžete najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

28. týden

Z polí: Je sucho! Několik krajů již vyhlásilo opatření protipožárního charakteru. Sklízíme celý sortiment zeleniny - např. petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli zeleňačku, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky, jarní cibulku...

Ze skleníků: Sklízí se okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Mnozí si pro doplnění sortimentu přidali i a v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od českých a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

27. týden

Z polí: půdní sucho je stále aktuální, občasné dešťové srážky pomáhají, ale bez každodenního použití závlah by zelenina nerostla! Sklízíme široký sortiment zeleniny - petržel a celer s natí, červenou řepu, květák, rané zelí, cibuli zeleňačku, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky a jarní cibulku, v nabídce jsou také jahody, maliny a borůvky. 

Ze skleníků: Sklízí se okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

26. týden

Z polí:  Pole jsou vyschlá, vysoké teploty situaci zhoršují! Přesto stále sejeme a sázíme průběžně, tak aby mohly i sklizně na sebe navazovat. Sklízíme široký sortiment zeleniny - červená řepa, květák, rané zelí, cibuli zeleňačku, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky a jarní cibulku, v nabídce jsou jahody.

Ze skleníků: Sklízí se okurky a rajčata různých druhů, tvarů a barev od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :). 

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

25. týden

Z polí:  Vysoké teploty komplikují práce na poli, stále sejeme a sázíme průběžně, tak aby mohly i sklizně na sebe navazovat. Sklízíme široký sortiment zeleniny - květák, rané zelí, cibuli zeleňačku, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky a jarní cibulku, v nabídce jsou jahody.

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále kysané zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

24. týden

Z polí: Dešťové srážky z minulého týdne byly mnohde prudké a spláchly vše co jim stálo v cestě. Podmáčená pole především na Moravě nedovolují plečkovat, okopávat a ošetřovat rosliny. Sklízí se s obtížemi. Stále sejeme a sázíme průběžně, tak aby mohly i sklizně na sebe navazovat. Sklízíme široký sortiment zeleniny - květák, rané zelí, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, chřest zelený i bílý, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku, hladkolistou petržel, ředkvičky a jarní cibulku! V nabídce jsou také jahody.

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

 

23. týden

Z polí: Minulý týden se již vážně na mnoha místech začalo hovořit o půdním suchu. V tomto týdnu naštěstí mírně sprchlo, ale srážky jsou na mnoha místech velmi mírné a bez funkční závlahy bychom zeleninu pěstivali jen s obtížemi. Sejeme a sázíme průběžně, tak aby mohly i sklizně na sebe navazovat. Sklízíme široký sortiment zeleniny - květák, rané zelí, řezané bylinky, svazkovou mrkev, rané brambory, různé druhy salátů, chřest zelený i bílý, řezaný česnek, kedlubny, špenát, kudrnku,  ředkvičky a jarní cibulku! V nabídce jsou také jahody.

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

 

22. týden

Z polí: Sejeme a sázíme průběžně, tak aby mohly i sklizně na sebe navazovat. Sklízíme květák, rané zelí, různé druhy salátů, chřest zelený i bílý, kedlubny, špenát, kudrnku,  ředkvičky a jarní cibulku! V nabídce jsou také jahody.

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme sklady na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od čských a moravských výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

21. týden

Z polí: Sejeme, sázíme. Oteplení s sebou přineslo tolik očekávaný déšť. Na jihu Moravy lokální prudké deště s kroupami poškodily úrodu kedluben - byly právě sklízeny a dodávány do obchodů a také rané brambory, které měly být sklízeny za 14 dní. Pro pětitele je to velká rána, po vší práci a péči, kterou porostům věnovali se nedočkají úrody...  Sklízíme ředkvičky, různé druhy salátů, chřest zelený i bílý, kedlubny, špenát, kudrnku a jarní cibulku!

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících už se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

 

20. týden

Z polí: Sejeme, sázíme. Chladné noci svědčí  tvorbě kvalitního kořenového systému. Pole začínají být místy vysušená. Sklízíme ředkvičky, saláty, chřest zelená i bílý, kedlubny a jarní cibulku!

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících už se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

19. týden

Z polí: Sejeme, sázíme. Chladné noci zpomalují růst a zrání, zeleniny tak alespoň mají čas na  tvorbu kvalitního kořenového systému. Sklízíme ředkvičky, saláty, chřest zelená i bílý, kedlubny a jarní cibulku!

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se průběžně dosazuje, ve sklenících už se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Větráme :) připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí které všichni milujeme!

 

18. týden

Z polí: Sejeme, sázíme. Chladné počasí citelně zpomaluje růst a zrání. Jsme vděční za každý teplejší den i noc. Sklízíme ředkvičky, saláty, chřest a jarní cibulku!

Ze skleníků: Ve sklenících a foliácích to roste a žije! Pod folií se sází a roste, ve sklenících už se sklízí okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí kterou všichni milujeme!

 

17. týden

Z polí: Sejeme, sázíme. Sklízíme ředkvičky, saláty a jarní cibulku!

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: Připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí kterou všichni milujeme!

 

16. týden 2023

Z polí: Sejeme, sázíme - košťáloviny - zelí, kapusta, kedlubny, květák, brokolice , ale i to patří mezi rizika pěstování zeleniny a naši pěstitelé si musí umět poradit. Sklízíme ředkvičky, saláty a jarní cibulku!

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata oblíbených druhů a chutí od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: zásoby české zeleniny končí, všichni se připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí kterou všichni milujeme!

 

15. týden 2023

Z polí: Prší... na přemokřených polích se nedá moc pracovat, takže se seje a sází jakmile půda trošku proschne :) košťáloviny - zelí, kapusta, kedlubny, květák, brokolice , ale i to patří mezi rizika pěstování zeleniny a naši pěstitelé si musí umět poradit. Sklízíme ředkvičky a jarní cibulku!

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata oblíbených druhů a chutí od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: zásoby české zeleniny končí, vyprodávají se poslední, všichni se připravujeme na novou sezonu. V nabídce je stále dostek kysaného zelí od našich výrobců plné vitamínů a chutí kterou všichni milujeme!

 

14. týden 2023

Z polí: Mrazivé počasí, kterému přdcházely deštivé dny je příčinou přemokření polí v některých lokalitách, ale i to patří mezi rizika pěstování zeleniny a naši pěstitelé si musí umět poradit. Vyséváme, sázíme... a těšíme se na první sklizeň. Kdy bude záleží na počasí :)

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata oblíbených druhů a chutí od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: zásoby české zelniny končí, všichni se připravujeme na novou sezonu.

 

13. týden 2023

Z polí: Sejeme každým dnem a téměř každou hodinou! Ředkvičky se vysévají s jednodenním odstupem, aby se mohly denně sklízet ve srovnatelné velikosti a kvalitě, vysévá se mrkev, petržel, košťálové druhy, také běží výsadba salátů, kedluben, zelí, kapusty, celeru a dalších zeleninových druhů. Počasí jarním pracem přeje.

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata oblíbených druhů a chutí od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: zásoby české zelniny končí, všichni se připravujeme na novou sezonu.

 

12. týden 2023

Z polí: Sejeme každým dnem a téměř každou hodinou! Ředkvičky se vysévají s jednodenním odstupem, aby se mohly denně sklízet ve srovnatelné velikosti a kvalitě sklízet, vysévá se mrkev, petržel, košťálové druhy, také běží výsadba salátů a dalších raných druhů. Počasí jarním pracem přeje.

Ze skleníků: sklízí se okurky a rajčata oblíbených druhů a chutí od českých a moravských pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: zásoby české zelniny pomalu končí, všichni se připravujeme na novou sezonu.

 

11. týden 2023

Z polí: Sejeme! Ředkvičky se vysévají s odstupem jednoho, nebo dvou dnů, aby se mohly se stejným odstupem sklízet, vysévá se mrkev, petržel, košťálové druhy, také běží výsadba salátů a dalších raných druhů. Deštivé počasí jarní práce ztěžuje, ale díky deši se zase daří lépe bojovat s hraboši.

Ze skleníků: začaly se sklízet první okurky a nabízí se více rajčátek od českých pěstitelů. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: české zeleniny je zatím dostatek, odbyt je plynulý, dle poptávky zákazníků. Pěstitelé doufají že se jim podaří do ceny zeleniny zohlednit všechny  náklady vynaložené na skladování.

 

9 -10. týden 2023

Z polí: Na polích v nížinách při vhodných podmínkách pokračují výsevy ředkviček a mrkve. Zelináři stále doufají v příchod sněhových srážek a mrazů, které pomohou regulovat choroby a škůdce. Zvláště hraboši na Moravě jsou opět velkým problémem.

Ze skleníků: až na opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... V některých sklenících již zakládají porosty a začínají se připravovat na letošní sklizeň. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více :).

Ze skladů: české zeleniny je zatím dostatek, odbyt je plynulý, dle poptávky zákazníků. Pěstitelé doufají že se jim podaří do ceny zeleniny zohlednit všechny  náklady vynaložené na skladování.

 

7. - 8. týden 2023

Z polí: Na polích v nížinách začínají výsevy ředkviček a mrkve. Zelináři stále doufají v příchod sněhových srážek a mrazů, které pomohou regulovat choroby a škůdce.

Ze skleníků: až na opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... V některých sklenících již zakládají porosty na letošní sklizeň. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se můžete dozvědět více :).

Ze skladů: české zeleniny je zatím dostatek, záleží na poptávce zákazníků. Naší zelenině konkuruje na trhu levnější zelenina z Nizozemska a Polska - tamní zelináři mají vyšší míru podpory státu.

 

4. - 6. týden 2023

Z polí: Pole odpočívají, jako všichni zemědělci i pěstitelé zeleniny doufají v příchod zimy, sněhových srážek a mrazů, které pomohou regulovat choroby a škůdce.

Ze skleníků: až na opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... Vzhledem k vysokým cenám energií pěstitelé volí ekonomickou cestu a snižují náklady, přes energeticky nejnáročnější období tak utlumují provoz - omezují asimilační přisvětlování, ukončují porosty a zakládají nové. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se můžete dozvědět více :).

Ze skladů: ze skladů zeleniny ubývá tak, jak si ji čeští spotřebitele žádají, zeleniny je dostatek. Naší zelenině konkuruje na trhu levnější zelenina z Nizozemska a Polska - tamní zelináři mají vyšší míru podpory státu.

 

3. týden 2023

Z polí: Pole odpočívají, jako všichni zemědělci i pěstitelé zeleniny doufají v příchod zimy, sněhových srážek a mrazů.

Ze skleníků: až opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... Vzhledem k vysokým cenám energií pěstitelé volí ekonomickou cestu a snižují náklady, přes energeticky nejnáročnější období tak utlumují provoz - omezují asimilační přisvětlování, ukončují porosty a zakládají nové. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se můžete dozvědět více :).

Ze skladů: ze skladů zeleniny ubývá tak, jak si ji čeští spotřebitele žádají, zeleniny je dostatek. Naší zelenině konkuruje na trhu levnější zelenina z Nizozemska a Polska - místní zelináři mají vyšší míru podpory státu.

 

2. týden 2023

Z polí: Pole odpočívají, u zelinářů sílí obavy z šíření škodlivých organiznů v sezóně - díky teplému počasí totiž právě tyto nežádoucí organizmy přežívají.

Ze skleníků: až opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... Vzhledem k vysokým cenám energií pěstitelé volí ekonomickou cestu a snižují náklady, přes energeticky nejnáročnější období tak utlumují provoz - omezují asimilační přisvětlování, ukončují porosty a zakládají nové. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se můžete dozvědět více :).

Ze skladů: ze skladů zeleniny ubývá tak, jak si ji čeští spotřebitele žádají. V období po Novém roce tradičně ve srovnání s předvánočním období klesaá poptávka po zelenině.

 

1. týden 2023

Z polí: zelinářská pole odpočívají a všichni zelináři doufají, že přijde pořádná zima právě nyní v zimních měsících. Mráz pomáhá s likvidací nežádoucích škodlivých organizmů a pomáhá vytvářet vhodnou strukturu půdy, sníh přináší vláhu i hluboko do půdního půdního profilu... Zatím nám počasí s oblevou a vysokými jarními teplotamy tedy moc nepomáhá....

Ze skleníků: až opravdu ojedinělé výjimky se v českých sklenících nesklízí... Vzhledem k vysokým cenám energií pěstitelé volí ekonomickou cestu a snižují náklady, přes energeticky nejnáročnější období tak utlumují provoz - omezují asimilační přisvětlování, ukončují porosty a zakládají nové. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se můžete dozvědět více :).

Ze skladů: u zelinářů, kteří se i přes vysoké náklady rozhodli skladovat, je české zeleniny naskladněno "až po střechu". Mnozí pěstitelé svou zeleninu, nebo produkty z ní vyrobené, prodávají i přes zimu přímo na svých farmách (více v mapě pěstitelů), stejně tak výrobci kysaného zelí - neváhejte se proto za českými zelináři a zelaři vypravit.

 

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog