Články

2021 - MEZINÁRODNÍ ROK OVOCE A ZELENINY

12.01.2021 |


 

Máme radost, že právě letošní rok vyhlásila OSN  mj. i  „Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny“. V současné době plné obav souvisejících s onemocněním COVID-19 i s dopady opatření, které mají jeho šíření omezit, je důležité pozornost občanů  - spotřebitelů přitáhnout právě k nejdůležitějším zdrojům vitamínů a zdraví prospěšných látek, jakými právě ovoce a zelenina zcela jistě jsou.

Zároveň je to příležitost, jak spotřebitele upozornit i na to, že je důležité věnovat pozornost i původu a kvalitě kupované  zeleniny a ovoce. 

A v neposlední řadě je "Mezinárodní rok ovoce a zeleniny" příležitostí pro ovocnáře a zelináře, jak najít a upevnit přímou cestu ke svým zákázaníkům. Ti je tak budou moci v této těžké době svým zájmem a nákupem podpořit.

 

A tak s odvoláním na všechny dobré úmysly OSN pro tento rok, s důvěrou v naše pracovité  producenty zdravé zeleniny, všem našim zákazníkům přejeme, aby byl ten letošní rok plný ovoce, zeleniny, zdraví a naděje.

 

 

Přidáváme ještě pár zajímavostí

  • WHO doporučuje jíst denně nejméně 400 g ovoce a zeleniny, v ČR jsme bohužel hluboko pod tímto doporučením – průměrný Čech sní denně pouze 240 g (ZUČM)
  • V roce 2017 bylo 3,9 úmrtí spojeno s nedostatečným příjmem ovoce a zeleniny (WHO 2019)
  • Nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě má vliv na přibližně 14 procent úmrtí na rakovinu zažívacího ústrojí, 11% úmrtí na ischemickou chorobu srdeční a 9% úmrtí na selhání srdce (Afshin et al., 2019)
  • Zeleninové druhy označované jako nejzdravější (obsahem vitamínů a minerálů) se u nás běžně pěstují (paprika, cuketa, špenát hrášek, brokolice)

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog