Quiche se sýrem, špenátem a smetanou
03.03.2020 | Francouzská kuchyně
Ingredience
| 200 g | hladké mouky |
| 4 lžíce | másla |
| 1 kus | vejce |
| 1 lžička | soli |
| 4 plátky | slaniny |
| 1 lžíce | olivového oleje |
| 1 kus | cibule |
| 1 stroužek | česneku |
| 250 ml | smetany na šlehání |
| 100 g | ementálu |
| 5 kusů | vajec |
| 400 g | čerstvého špenátu |
| sůl | |
| pepř | |
| muškátový oříšek |
Postup přípravy
- Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
- Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.
- Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.
- Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.