Brambory zapečené s řapíkatým celerem a sýrem
01.03.2020 | Řapíkatý celer

Ingredience
200 ml |
smetany |
2 – 3 kusy |
řapíků celeru |
100 g |
Nivy |
1 kus |
jablka |
3 – 4 lžíce |
světlé instatní jíšky |
200 ml |
mléka |
4 kusy |
brambor |
|
muškátový květ |
|
olej |
|
tuk na vymazání |
Postup přípravy
- Řapíkatý celer oloupeme, nakrájíme na menší kousky, které na oleji ze všech stran orestujeme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky 2 – 3 mm silné. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na 0,5 cm silná kolečka. Plísňový sýr pokrájíme na tenké plátky.
- Pekáček vymažeme tukem a poklademe vrstvou brambor, které osolíme a opepříme. Na ně rozprostřeme vrstvu orestovaného celeru, který poklademe jablky. Další vrstvu tvoří nakrájený plísňový sýr niva a nakonec přijdou opět plátky brambor.
- V kastrůlku promícháme smetanu s mlékem, ochutíme muškátovým květem a zahřejeme k bodu varu. Pak zašleháme instantní jíšku a směs vlijeme do pekáčku na připravené brambory.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 – 200 °C přibližně 45 minut.
- Brambory zapečené s celerem a sýrem podáváme se zeleninovými saláty.
- Zdroj: http://recepty.vareni.cz/brambory-zapecene-s-celerem-a-syrem/