Články

Zelinářské dny 2024 - krátké shrnutí

01.02.2024 | ZUČM


 

Zelinářské dny 2024

Tisková zpráva ZUČM, 1. 2. 2024

 

Ve dnech 29. a 30. ledna se konaly Zelinářské dny 2024, odborná konference pro profesionální pěstitele zeleniny a pro všechny, kteří se o sektor pěstování zeleniny aktivně zajímají. Mottem letošního ročníku byly praktické zkušenosti s prvním rokem nasazení Společné zemědělské politiky EU pro roky 2023-2027. Konference se zúčastnilo téměř 330 účastníků.

 

Zelinářské dny 2024, pořádané Zelinářskou unií Čech a Moravy z.s. (ZUČM) nejen pro své členy, se konaly v kongresovém centru Jezerka na Seči pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného. Ten se také osobně konference zúčastnil a v rámci setkání s pěstiteli diskutoval o aktuální situaci a problémech v sektoru pěstování zeleniny.

Konferenci zahájila předsedkyně ZUČM Monika Nebeská úvodním slovem, ve kterém vyzvedla hlavní body loňské zelinářské sezóny a očekávání pěstitelů pro rok 2024. Následně se ujala moderování panelové diskuze s představiteli státní správy a zemědělců. „V rámci diskuze jsme se s partnery zemědělci i zástupci státní správy shodli na tom, že tuzemská zelenina má v ČR rozhodně své místo. Diskuzí se pak prolínaly tři zásadní momenty, potřebné pro budoucnost zelinářského sektoru. Jsou jimi: rovné podmínky pro české zelinářství, aktivní komunikace se spotřebiteli, pro které se naše zelenina pěstuje, a v neposlední řadě spolupráce a sdílení informací mezi námi všemi, kteří jsme se zemědělstvím a zelinářstvím spojeni“ shrnuje výstupy dopoledního diskuzního bloku Monika Nebeská. Do této netradiční a pro účastníky atraktivní části konference se poté se svými dotazy zapojili i pěstitelé. 

Odborný odpolední a úterní program obsahoval praktické informace pro pěstitele ve vztahu k hlavnímu tématu letošní konference, výstupy výzkumu a také novinky z oblasti nejmodernějších technologií a vstupů pro zelinářskou praxi. Tradiční součástí Zelinářských dnů bylo také setkávání pěstitelů s dodavateli potřeb a služeb.

Přehled přednášejících a jednotlivé prezentace letošního ročníku konference naleznete na webu ZUČM v sekci Zelinářské dny 2024.

Již nyní Vás jménem ZUČM a zveme na příští odbornou konferenci Zelinářské dny ve dnech 27. - 28. ledna 2025 v kongresovém centru Jezerka, Ústupky, Seč.

 

 

Kontakt pro média a odborná stránka konference: Zuzana Přibylová, tel. 734 506 612, pribylova@zelinarska-unie.cz

 

Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie
Galerie

Foto: Ivet Strnadová, Cinelicious

 

 

Záznam úvodního slova a diskuze naleznete na TV Zemědělec.

 

 Partneři akce:

 

Hlavní partněři akce:

Blanická
Generali Česká Pojištovna
Renomia Agro

Partněři akce:

OK GROUP a.s. - makléřská společnost
Zahradnictví
Zemědělec - Odborný a stavovský týdeník

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog