Články

Zelinářská hlídka míří za návštěvníky nákupních center

22.11.2018 | ZUČM


Poté, co tým nadšených zelinářů navštívil s letošní zeleninovou úrodou několik festivalů a tradičních zemědělských akcí, zamířil také za dětmi do škol – „protože u našich nejmenších to všechno začíná“. Nyní cílí na návštěvníky nákupních center, kterými se to v předvánočním čase jenom hemží.

 

„Kampaň za zdravé stravování s českou zeleninou se ponese ve veselém duchu. Zelinářská hlídka, kterou zastoupí „pan Okurka“ a „paní Rajčátková“ osloví náhodné kolemjdoucí, nabídne k ochutnání čerstvé zeleninové salátky a poradí, jak se lépe stravovat tak, aby jim nechyběly žádné důležité živiny a vitamíny,” říká s úsměvem členka týmu zelinářské hlídky, Monika Zábojníková.

 

Čerstvá zelenina je na vrcholu potravinové pyramidy. Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumaci minimálně 400 gramů čerstvé zeleniny nebo ovoce (bez brambor) denně. Přestože má však Česká republika vynikající klimatické podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny, je společně s Lucemburskem na posledním místě v produkci ovoce a zeleniny na obyvatele ze všech států Evropy. A naprostou většinu tak musí dovážet ze zahraničí.

 

„Aby zelinářství v naší zemi neupadlo v zapomnění, je nutná jeho neustálá propagace. Při všech možných příležitostech je nutné zákazníkovi sdělit, jaké kvalitní a chutné zboží jsou mu schopni zelináři z Čech a Moravy nabídnout a podpořit tak jejich prodej,” uvádí Alice Kouřilová ze ZUČM.

 

Zelinářství je propagováno ve spolupráci s českými pěstiteli, kteří na akce poskytují zeleninu. Konkrétně se jedná o členy ZUČM – Hanka Mochov s.r.o., NWT a.s. (Farma Kameničany a Farma Bezdínek), Farmu Smotlacha, BRAMKO CZ, Agrokomplex Ohře, VH Agroprodukt a další.

 

ZUČM realizuje v roce 2018 projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR.

 

 
 
 
 
 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog