Články

ZELINÁŘI SPOLUPRACUJÍ S POTRAVINOVÝMI BANKAMI

29.05.2023 | ZUČM


zelináři spolupracují s potravinovými bankami

 

 

Tisková zpráva, 26. 5. 2023

 

Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) a Česká federace potravinových bank, z.s. (Potravinové banky) navazují spolupráci, společně chtějí pomoci potřebným i pěstitelům zeleniny.

 

Zástupci ZUČM a Potravinových bank se 18. května 2023 sešli ve zrekonstruovaných prostorách pobočky Potravinové banky v Ústeckém kraji, z.s. v Litoměřicích na jednání, jehož tématem bylo najít cesty pomoci potřebným. Společným tématem se stala neuplatněná úroda zeleniny, která by mohla díky Potravinovým bankám najít cestu k těm, kteří na nákup čerstvé zeleniny v obchodech nemají.  

 

„Náš obor je velice citlivý a stoprocentně závislý na přírodě a počasí, naše produkty jsou živé organismy, které se se většině případů nedají skladovat déle než pár hodin. V průběhu sezóny se tak stává, že zelenina od našich pěstitelů nesplňuje „estetické“ požadavky řetězců a obchodníků, je jí méně nebo naopak více, dozraje dříve nebo naopak později, než obchodník požaduje – a v tento moment tato zelenina často nenajde uplatnění na trhu a skladovat na „lepší časy“ ji nelze,“ vysvětluje tajemnice ZUČM Zuzana Přibylová. Tato zelenina je ve většině případů kvalitativně normální a plně vhodná ke konzumaci, zde tak vzniká prostor pro Potravinové banky. Ty umí jednoduše a rychle zorganizovat a zajistit rychlou cestu této zeleniny z pole či skladu přímo ke svým klientům, bez nákladů pro pěstitele. 

 

Obě strany tak věří, že pokud bude pěstitelům nabídnut jednoduchý a rychlý způsob, který je nebude zatěžovat dalšími náklady a kterou právě Potravinové banky umí zajistit, pěstitelé zeleniny budou ochotni věnovat neuplatněnou produkci nebo alespoň její část na dobré účely. Někteří pěstitelé s Potravinovými bankami nebo jejich klienty už dlouhodobě spolupracují.

 

Zelenina, která bude nabídnuta Potravinovým bankám, může být díky jejich fungující distribuční síti často ještě ten samý den na stole těch, kteří jsou na pomoci potravinových bank závislí.  Pěstitelé zeleniny se budou moci obracet s nabídkou neuplatněné zeleniny na centrální sklad potravinové banky nebo přímo na jednotlivé regionální banky.

 

 

 

Kontakt pro média:

Zuzana Přibylová, tajemnice ZUČM

tel: 734 506 612, e-mail: pribylova@zelinarska-unie.cz

www.zucm.cz

 

 

 FOTO: dobrovolníci Potravinových bank sklízí špenát AGROKOPLEX OHŘE a.s.

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog