Články

Zahájení chřestové sezóny 2025 - jarní pozitivní zprávy od našich členů

23.04.2025 | ZUČM


Na Mělnicku odstartovala chřestová sezóna – pěstitelé věří v dobrou úrodu navzdory suchu. Na farmě Český chřest v Hostíně u Vojkovic dnes oficiálně začala chřestová sezóna 2025 „Loňský rok pro nás nebyl jednoduchý – zasáhly nás kroupy, mrazy i povodeň. Letos máme dobrou naději na úspěšnou sezónu, i když musíme počítat se suchem jako hlavním rizikem. Na kvalitě chřestu ale rozhodně nehodláme slevit,“ uvedl  zakladatel firmy Český chřest Jiří Šafář k začátku sezóny.

Letos farma očekává sklizeň přibližně 160 tun zeleného a 120 tun bílého chřestu z aktuální výměry 200 hektarů. Chřest se zde stále sklízí výhradně ručně, což je podle pěstitelů klíč k jeho věhlasu a kvalitě.

Pro pěstitele je to nyní důležité období, kdy má průběh počasí velký vliv na úspěšnost sklizně. Proto doufám, že letos bude počasí příznivé a úroda bude nad míru dobrá. Poptávka po kvalitních, čerstvých a lokálně
pěstovaných potravinách roste, a právě chřest je skvělým příkladem toho, jak může domácí produkce přinášet přidanou hodnotu nejen spotřebitelům, ale i ekonomice venkova,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný, který sezahájení sezóny zúčastnil již potřetí v řadě.

Chřest je symbol jara a Hostín u Vojkovic je jeho hlavním centrem. Oceňuji, že se zde daří držet vysokou kvalitu i přes proměnlivé počasí a náročné podmínky,“ doplnila předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika
Nebeská při zahájení.

Český chřest zároveň srdečně zve všechny milovníky její sezónní zeleniny na Chřestové a křenové slavnosti, které se letos uskuteční 10. a 11. května 2025 přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic.

Celou tiskovou zprávu farmy Český chřest s.r.o. najdete zde.

 

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog