Články

Stanovisko ZUČM k aktuální ekonomické situaci v zelinářství

04.04.2022 | ZUČM


stanovisko zučm k aktuální ekonomické situaci v zelinářství

 

Tisková zpráva, 4. 4. 2022

 

Zelinářská unie Čech a Moravy z. s. (ZUČM), jako odborný svaz zaštiťující sektor produkce zeleniny v České republice, vyjadřuje obavy nad budoucností domácích pěstitelů zeleniny.

 

Čeští pěstitelé zeleniny aktuálně stojí na začátku nové sezóny. Stejně tak jako činnost mnoha ostatních oborů je i pěstování zeleniny stále více negativně ovlivňováno rostoucími cenami energií, práce, pohonných hmot, hnojiv, přípravků na ochranu rostlin a dalších vstupů. Mnohá skleníková hospodářství jsou již nyní díky vysokým cenám zemního plynu v kritické situaci a omezují svoji produkci. 

Je alarmující, že uvedený růst nákladů se pěstitelům nedaří promítnout do realizačních cen. Přestože spotřebitelské ceny zeleniny dle dat ČSÚ trvale rostou, ceny zemědělských výrobců se od konce roku 2020 drží se na stejné, velmi nízké úrovni. Příčinou jsou jednak přebytky produkce v okolních státech prodávané převážně za dumpingové ceny, ale především agresivní cenová politika některých dominantních prodejců. Díky ní mnozí naši pěstitelé zvažují omezení pěstebních ploch nebo úplný odchod od pěstování zeleniny. 

 

Důrazně žádáme obchodní partnery, aby přestali zneužívat svoje dominantní postavení na trhu a přizpůsobili svou obchodní politiku mimořádné situaci ve které se nacházíme. Chceme být Vašimi partnery, ne alternativou dovozu!

Aby česká zelenina nezmizela z pultů našich obchodů žádáme férové jednání i cenu jak pro dodavatele, tak pro spotřebitele! 

 

 

Kontakt pro média:

Zuzana Přibylová, tajemnice ZUČM, tel. 734 506 612, e-mail: pribylova@zelinarska-unie.cz

Petr Hanka, předseda ZUČM, tel. 603 505 596, e-mail: p.hanka@zelinarska-unie.cz

www.zucm.cz

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog