Články

Pěstitelé zeleniny hlásí škody po povodních

10.10.2024 | ZUČM


Tiskové prohlášení, 10. 10. 2024

Po škodách způsobených jarními mrazy, krupobitím a bouřemi na přelomu jara a léta nyní zelináři hlásí škody po povodních a nadměrných srážkách v polovině září. Zaplavená a poškozená byla nejen zelenina, ale jiné polní plodiny, závlahové technologie nebo i kryté skleníkové plochy. Nejvíce zasažených porostů je evidováno v Polabí – na Mělnicku a Roudnicku, dále pak na Opavsku, v jižních Čechách a na Brněnsku. Situaci komplikovaly a komplikují podmáčené půdy i mimo oblasti přímo postižené záplavami, na mnoha místech spadly velké úhrny srážek, zelenina se tak nedá sklízet, je napadána škodlivými organizmy a ztrácí kvalitu. 

 

Dle odhadů Zelinářské unie Čech a Moravy z.s. bylo v důsledku nadměrných srážek v zářiovém povodňovém týdnu poškozeno v různé míře téměř 500 ha zeleniny. Více než 80 ha zeleniny je totálně zničených v důsledku povodní, další hektary zeleniny jsou v různé míře poškozeny v důsledku zaplavení a zamokření polí po nadměrných srážkách. Mimo škody na úrodě zeleniny i jiných druhů pěstitelé evidují poškození na závlahových technologiích a rozvodech závlah. Sektor pěstování zeleniny tak letos negativně ovlivňují extremity počasí – jarní mrazy, přívalové srážky a krupobití z bouří v červnu a červenci, sucho v letních měsících.

 

Pěstování zeleniny je v ČR soustředěno do nejúrodnějších oblastí podél řek, takže pěstitelé zeleniny patří mezi poškozené záplavami. Mimo zaplavené oblasti situaci v zelinářství komplikují problémy vyplývající z vysokých úhrnů srážek v mnoha lokalitách. Půdy byly a místy stále jsou podmáčené – v těchto lokalitách komplikují a zpožďují sklizeň a  podzimní polní práce. Zelenina na postižených polích je napadána škodlivými organizmy, ztrácí kvalitu, zpožďují se nasmlouvané dodávky, pěstitelé čelí sankcím za zpoždění a ztrácí svou pozici na trhu.

 

Pěstitelé nyní hlásí škody prostřednictvím monitoringu SZIF. Dle prvních odhadů ZUČM mohou škody na zelenině a na technologiích dosáhnout 100 mil. Kč. 


Velmi důležité je, že i přes nepřízeň počasí v letošním roce a jeho mnohé extremity čeští pěstitelé stále zeleninu z nezaplavených polí a z krytých ploch stále dodávají na pulty obchodů nebo do svých farmářských obchodů. Koupí české zeleniny je podpoříte.

 

 

Kontakt pro média:

Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice ZUČM
tel. 734 506 612; e-mail: pribylova@zelinarska-unie.cz

 

Autor fotografie: člen ZUČM

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog