Články

ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2025 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

16.04.2025 | ZUČM


ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2025 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

Čerstvé zprávy od našich zelinářů!

 

16. týden

Z polí: Jaro je v plném proudu! Sejeme, sázíme a už i sklízíme - ředkvičky, svazkovou jarní cibulku, pažitku! Na polích je nedostatkem srážek stále víc sucho, závlahy jedou naplno. Před mrazíky, které nám stále ještě hrozí, chráníme porosty netkanými textiliemi a foliemi. Držte nám palce!

Ze skleníků: Naše rajčata, okurky a papriky rostou a dozrávají a také sklízí.  Nabídka českých a moravských rajčat, okurek a paprik se postupně rozšiřuje o další provozy ve kterých se začíná pozimní přestávce sklízet.  Na facebooku nebo webovkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více!

Ze skladů: Sklady už jsou skoro prázdné. Stále je ale dost kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

15. týden

Z polí: Pracujeme pro novou sezónu! Sejeme, sázíme a už i sklízíme - svazkovou jarní cibulku, pažitku a brzy se těšíme na první ředkvičky! Na polích je víc sucho než bychom si přáli, proto musíme pilně zavlažovat. Před mrazíky, které nám stále hrozí chráníme porosty netkanými textiliemi a foliemi. Držte nám palce!

Ze skleníků: Máme vysázeno, v mnohých sklenících se také sklízí.  Nabídka českých a moravských rajčat, okurek a paprik se postupně rozšiřuje o další provozy ve kterých se začíná pozimní přestávce sklízet.  Na facebooku nebo webovkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více!

Ze skladů: Sklady se s postupujícím jarem vyprazdňují, cibule, kořenové druhy a zásoby hlávkového zelí z minulé sezony už končí. Ale v našich zelárnách je dostatek kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

13. - 14. týden

Z polí: Pracujeme pro novou sezónu! Sejeme, sázíme a už i sklízíme - svazkovou jarní cibulku, pažitku a brzy se těšíme na první ředkvičky! V minulých dnech prošly  dešťové srážky všemi regiony a podpořily růst na polích.  Před mrazíky, které stále hrozí chráníme porosty netkanými textiliemi. Držte nám palce!

Ze skleníků: Máme vysázeno, v mnohých sklenících se také sklízí.  Nabídka českých a moravských rajčat, okurek a paprik se postupně rozšiřuje o další provozy ve kterých se začíná pozimní přestávce sklízet.  Na facebooku nebo webovkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více!

Ze skladů: Sklady se s postupujícím jarem vyprazdňují, cibule, kořenové druhy a hlávkové zelí však v nich ještě nejdeme :). A v našich zelárnách je dostatek kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

 

11. - 12. týden

Z polí: Pracujeme pro novou sezónu! Připravujeme půdu, sejeme jarní zeleniny. Vzhledem k mrazům bez sněhové pokrývky ale hrozí velké nebezpečí popálení mrazem u raných druhů, které již vzešly - proto nakrýváme foliemi a netkanými textiliemi. Držte nám palce!

Ze skleníků: Přes zimu byl sice omezen provoz skleníkových provozů z důvodu energetické náročnosti, ale v lednu a únoru se vysazovaly v některých sklenících rajčata a papriky k časným jarním sklizním a mnohde se již sklízí.  Nabídka českých a moravských rajčat a okurek se postupně rozšiřuje o další provozy ve kterých se začíná pozimní přestávce sklízet.  Na facebooku nebo webovkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více!

Ze skladů: Sklady se s postupujícím jarem vyprazdňují, cibule, kořenové druhy a hlávkové zelí však v nich ještě nejdeme :). A v našich zelárnách je dostatek kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

7. - 10. týden

Z polí: Pracujeme pro novou sezónu! Připravujeme půdu, sejeme jarní zeleniny. Mrkev, petržel, ředkvičky a další rané druhy už klíčí a vzcházejí, aby co nejdříve rostly, zrály a byly na našich talířích. 

Ze skleníků: Přes zimu je sice omezen provoz skleníkových provozů z důvodu energetické náročnosti, ale v lednu a únoru se vysazovaly v některých sklenících rajčata a papriky k časným jarním sklizním.  Nabídka českých a moravských rajčat a okurek se postupně rozšiřuje o další provozy ve kterých se začíná pozimní přestávce sklízet.  Na facebooku nebo webovkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více!

Ze skladů: Sklady se s postupujícím jarem vyprazdňují, cibule, kořenové druhy a hlávkové zelí však v nich ještě nejdeme :). A v našich zelárnách je dostatek kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

4. - 6. týden

Z polí: Pole odpočívají. Českou zeleninu lze stále najít ve všech obchodních sítích - především mrkev, celer, petržel, cibuli, červenou řepu a hlávkové zelí. Mnozí z pěstitelů mají v provozu i farmářské prodejny - stačí mrknout na MAPU PĚSTITELŮ!           

Ze skleníků: Přes zimu je sice omezen provoz skleníkových provozů z důvodu energetické náročnosti, ale stále jsou k dostání česká a moravská rajčata a okurky!  Na facebookových profilech nebo webových stránkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Skladovatelné druhy se vyskladňují do naší obchodní sítě. V zelárnách je dostatek kysaného zelí vyrobeného podle tradiční receptury mléčného kvašení. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech nebo vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

1. - 3. týden

Z polí: Pole odpočívají, v mnoha oblastech napadla sněhová pokrývka. Českou zeleninu lze stále najít ve všech obchodních sítích - především mrkev, celer, petržel, cibuli, červenou řepu a hlávkové zelí. Mnozí z pěstitelů mají v provozu i farmářské prodejny - stačí mrknout na MAPU PĚSTITELŮ!           

Ze skleníků: Přes zimu je sice omezen provoz skleníkových provozů z důvodu energetické náročnosti, ale stále jsou k dostání česká a moravská rajčata a okurky!  Na facebookových profilech nebo webových stránkách jednotlivých pěstitelských farem se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů:  Co šlo uložit do skladů, je uloženo. V zelárnách je připraveno vyrobené kysané zelí plné vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících boxech  a vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog