Články

ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2024 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

12.07.2024 | ZUČM


ČESKÁ ZELINÁŘSKÁ SEZÓNA 2024 - AKTUÁLNĚ Z NAŠICH POLÍ, SKLENÍKŮ A SKLADŮ

I letos pro Vás máme každý týden čerstvé zprávy od našich zelinářů!

 

28. týden

Z polí: ZELENINA S RODOKMENEM JE V PLNÉ SKLIZNI! I přes to, že nám počasí moc nepřeje. Extrémní tepla a časté deště zelenině moc nesvědčí. Horká pole jsou živnou půdou pro houbové i bakteriální choroby. Také se množí škůdci... Na některých místech sčítáme škody a čekáme, zda se některé porosty ještě vzpamatují. Zelináři tak mají mnohem víc práce, protože o zdraví porostů musí víc pečovat a také zeleninu sklízet v obtížnějších podmínkách.

Sklízí se lilek, okurky nakladačky, kapusta, kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, svazková mrkev, cukety, řezané naťové bylinky (kopr, máta, petrželka, špenát, chřest., hrášek v luscích, rané zelí., rané brambory, cibule řezaná (není ještě zaschlá, má uřezanou nať), i cibule zeleňačka (je bez suché slupky - bílá a se zelenou natí), květák, a polní papriky                        . 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka různých tvarů, barev a chutí, salátové okurky i mini okurky. "Naši skleníkáři" nabízí i maliny, jahody a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Uklízíme a větráme. V zelárnách je stále dost kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

27. týden

Z polí: ZELENINA S RODOKMENEM JE V PLNÉ SKLIZNI! Zelináři pilně pracují, pečují o porosty a sklízí! Dešťové srážky jsou především na Moravě téměř na denním pořádku. Vláha svědčí růstu a dozrávání, ale současně je živnou půdou pro houbové choroby, proto mají naši farmáři mnohem víc práce s péčí o zdraví rostlin. 

Sklízí se okurky nakladačky, kapusta, kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, svazková mrkev, cukety, řezané naťové bylinky (kopr, máta, petrželka, špenát, chřest., hrášek v luscích, rané zelí., rané brambory, cibule řezaná (není ještě zaschlá, má uřezanou nať), i cibule zeleňačka (je bez suché slupky - bílá a se zelenou natí), květák, a první polní papriky                        . 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka různých tvarů, barev a chutí, salátové okurky i mini okurky. "Naši skleníkáři" nabízí i maliny, jahody a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Uklízíme a větráme. V zelárnách je stále dost kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

25. - 26. týden

Z polí: ZELENINA S RODOKMENEM JE V PLNÉ SKLIZNI! Zelináři pilně pracují, pečují o porosty a sklízí! Srážky spolu s přívalovými dešti jsou sice lokálního charakteru, vláha je důležitá pro dobrý růst, ale současně mohou vážně poškodit porosty i úrodu.

Sklízí se okurky nakladačky, kapusta, kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, svazková mrkev, cukety, řezané naťové bylinky (kopr, máta, petrželka, špenát, chřest., hrášek v luscích, rané zelí., rané brambory, cibule řezaná (není ještě zaschlá, má uřezanou nať), i cibule zeleňačka (je bez suché slupky - bílá a se zelenou natí), květák, a první polní papriky                        . 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. "Naši skleníkáři" nabízí i maliny, jahody a borůvky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Uklízíme a větráme. V zelárnách je stále dost kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

24. - 25. týden

Z polí: Zelináři pilně pracují, pečují o porosty a sklízí! Srážky spolu s přívalovými dešti jsou pro nás výzvou.

Sklízí se kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, svazková mrkev, cukety, řezané naťové bylinky (kopr, máta, petrželka, špenát, chřest., hrášek v luscích, rané zelí., rané brambory, cibule řezaná (není ještě zaschlá, má uřezanou nať), květák, a zanedlouho už by mohly být i první polní ppriky z jižní Moravy. 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. "Naši skleníkáři" nabízí i maliny, jahody a borůvky pro mlsné jazýčky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Uklízíme a větráme. V zelárnách je stále dost kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

22. - 23. týden

Z polí: Zelináři pilně pracují, pečují o porosty a většina jich už sklízí! Lokální přívalové deště a kroupy jsou pro nás další letošní výzvou. se kterou se musíme poprat, aby se naše zelenina dostala k zákazníkům v co nejlepší kondici.

Sklízí se kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, svazková mrkev, cukety, řezané naťové bylinky (kopr, máta, petrželka, špenát, chřest., hrášek v luscích, rané zelí.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. "Naši skleníkáři" nabízí i maliny, jahody a borůvky pro mlsné jazýčky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody už nezbývá téměř nic, sklady se uklízí a větrají. V zelárnách je stále dost kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

 

20. - 21. týden

Z polí: Zelináři pilně pracují, pečují o porosty a snaží se napravit některé škody způsobené mrazy které je potkaly. Dešťové srážky jsou dobré pro jejich regeneraci. 

Sklízí se kedlubny, ředkvičky, různé druhy salátů - římský, ledový, little gem, barevné, dubáčky, hlávkové..., také svazková cibulka, řezané naťové bylinky, špenát a chřest. 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, většině z nich se pilně sklízí. Sklízí se i jahody! Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody se doprodává ještě poslední červená řepa, cibule, celer, hlávkové zelí a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

 

19. týden

Z polí: Zelináři ještě stále doufají, že se už neobjeví další škody způsobené mrazy které je potkaly. Mráz snad ušetřil papriky, které musely ještě před mrazy ven na pole a díky nimž si dělali vrásky zelináři na jižní Moravě.

Byla zahájena sklizeň prvních kedluben, jinak se sklízí ředkvičky, různé druhy salátů, svazková cibulka, řezané naťové bylinky, špenát a chřest.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, většině z nich se pilně sklízí. Sklízí se i jahody! Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody se doprodává ještě poslední červená řepa, cibule, celer, hlávkové zelí a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

18. týden

Z polí: Zelináři ještě stále obcházejí porosty, nakukují pod fólie a doufají, že se už neobjeví další škody způsobené mrazy v minulém týdnu. Mráz snad ušetřil papriky, které musely ještě před mrazy ven na pole a díky nimž si dělali vrásky zelináři na jižní Moravě.

Byla zahájena sklizeň prvních kedluben, jinak se sklízí ředkvičky, saláty, svazková cibulka, řezané naťové bylinky, špenát a chřest.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije,vězšina porostů už je ve fáti, kdy se pilně sklízí. Sklízí se i první jahody! Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody se doprodává ještě poslední červená řepa, cibule, celer, hlávkové zelí a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

17. týden

Z polí: Celou oblast Čech postihl v tomto týdnu noční mráz, který poškodil především ovocnáře. Zelenina byla ve většině případů nakrytá, přesto byly místy poškozeny i nakryté rané brambory a i některé porosty v necitlivější fázi - cukety, výsevy kořenové zeleniny apod. Některé zeleniny mohou mít poškozeny nadzemní části a tím pádem i nižší hodnotu při uplatnění na trhu (zažloutlé listy ředkviček apod.). Některé porosty mohou být ještě obnoveny - přesety nebo znovu vysázeny.

Sklízí se ředkvičky, saláty, svazková cibulka, řezané naťové bylinky, špenát a bílý chřest - ten zelený byl poškozen mrazem a msuíme čekat, až vylezou nové nepoškozené výhony.

 

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije,vězšina porostů už je ve fáti, kdy se pilně sklízí. Blíží se i první jahody! Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody se doprodává červená řepa, cibule, celer, hlávkové zelí a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

16. týden 

Z polí: Sezona je díky nebývale teplému počasí o 3-4 týdny napřed, nynější ochlazení může mít negativní vliv na pokročilou vegetaci zeleninových druhů, ty choulostivější máme nakryté. Vysazujeme hlávkové zelí, papriky a další druhy. Sklízíme svazkovou cibulku, hlávkový salát, pórek, pažitku, špenát a chřest. Doprodáváme zbytky loňské úrody a to jak ze dvora, tak i ve farmářských prodejnách. Podrobnosti lze najít na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, ve všude již máme vysazeno a pečujeme o rostlinky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Z loňské úrody se doprodává červená řepa, cibule, celer, hlávkové zelí a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

 

13. - 15. týden 

Z polí: Sezona je díky nebývale teplému počasí o 3-4 týdny napřed. Sklízíme svazkovou cibulku, pórek a pažitku, čekáme první sklizně chřestu. Doprodáváme zbytky loňské úrody a to jak ze dvora, tak i ve farmářských prodejnách. Podrobnosti lze najít na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, ve všude již máme vysazeno a pečujeme o rostlinky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

11. - 12. týden 

Z polí: Pole ožívají, sejeme a pečujeme o porosty zeleniny z podzimních výsevů.  Sklízíme svazkovou cibulku a pažitku. Doprodáváme zbytky loňské úrody a to jak ze dvora, tak i ve farmářských prodejnách. Podrobnosti lze najít na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, ve všude již máme vysazeno a pečujeme o rostlinky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, zbytky mrkve, petržele a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

9. - 10. týden 

Z polí: Pole ožívají, pilně sejeme a pečujeme o porosty zeleniny z podzimních výsevů.  Stále ještě se prodávají  zbytky loňské úrody a to jak ze dvora, tak i ve farmářských prodejnách. Podrobnosti lze najít na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem to žije, ve všude již máme vysazeno a pečujeme o rostlinky. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, zbytky mrkve, petržele a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

7. - 8. týden 

Z polí: Pole odpočívají a sbírají sílu na letošní sezonu.  V některých níže pložených oblastech už začínají první jarní práce, avšak podmáčená půda brzdí setí jarních druhů. Stále ještě je co prodávat jak ze dvora, tak i ve farmářských prodejnách. Podrobnosti lze najít na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka, salátové okurky i mini okurky. Pod sklem se sice pěstuje omezeně a jen někde, protože náklady na energie jsou stále vysoké, ale jsou k dostání. Tam kde se přes zimu nepěstovalo již ale rostou nové rostlinky a zakládá se nová úroda. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a pastiňák. V zelárnách je stále dostatek kysaného zelí plného vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí, kterou v obchodech najdete jednoduše v chladících vitrínách! Více na stránkách našich zeláren.

 

5. - 6. týden 

Z polí: Pole odpočívají a sbírají sílu na letošní sezonu.  Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů lze najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka a salátové i mini okurky. Pod sklem se sice pěstuje omezeně a jen někde, protože náklady na energie jsou stále vysoké, ale jsou k dostání. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a pastiňák. V zelárnách kvasí šťavnaté a zdravé kysané zelí plné vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí!

 

4. týden 

Z polí: Pole odpočívají a sbírají sílu na letošní sezonu.  Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů lze najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka a také první letošní moravské salátové okurky. Pod sklem se sice pěstuje omezeně a jen v někde, protože náklady na energie jsou stále vysoké, ale jsou k dostání. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách kvasí šťavnaté a zdravé kysané zelí plné vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí!

 

1. - 3. týden PŘEJEME VŠEM MILOVNÍKŮM ČESKÉ ZELENINY SPOUSTU ZDRAVÍ V CELÉM LETOŠNÍM ROCE!

Z polí: Pole odpočívají a sbírají sílu na letošní sezonu.  Podrobnosti o prodejích ze dvora a farmářských prodejnách jednotlivých pěstitelů lze najít také na MAPĚ PĚSTITELŮ.

Ze skleníků: Sklízí se rajčátka. Sice omezeně a jen v některých sklenících, protože náklady na energie jsou stále vysoké, ale jsou k dostání. Na facebookových profilech nebo webových stránkách pěstitelů se dozvíte více o možnostech k nákupu i nabídce. 

Ze skladů: Máme ještě schované a postupně dodáváme hlávkové zelí, celer, červenou řepu, ale i mrkev, petržel a celer. V zelárnách kvasí šťavnaté a zdravé kysané zelí plné vitamínů a skvělých chutí. Mnohé zelárny také stáčejí a prodávají i šťávu z kysaného zelí!

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog