Články

Česká zelinářská sezóna 2022 - aktuálně z našich polí, skleníků a skladů

08.09.2022 | Unie


Aktuální informace z českých skladů, polí a skleníků ze zeleninou


září 2022

36. týden
Na polích:  sklizeň zeleniny stále pokračuje, výnosy lze zatím označit za průměrné. Na hodnocení je ještě brzy, uvidíme jaké výzvy pěstitelům přinese babí léto.  Díky pokračujícím srážkám se daří snížovat půdní sucho a vláha pomáhá i všem porostům zelenin. 

 Ve sklenících: salátové okurky a rajčata jsou stále pod vlivem samozásobení a levných dovozů. V nabídce jsou stále maliny, borůvky i jahody.

Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Tuzemské brambory, z letošní sklizně již nemohou být označované jako "rané", ale již pouze jako konzumní. Očekáváme sklizně zelí z pozdnějších odrůd, které jsou vhodnější na kvašení a nakládání. 

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo "ze dvora") - viz mapa pěstitelů. V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty. Zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí se již začalo sklízet i zpracovávat. Farmářské ceny zeleniny jsou stále na nízké urovni vlivem levných dovozů z ostatních zemí EU.

 

 

35. týden
Na polích:  sklizeň zeleniny stále pokračuje, výnosy lze zatím označit za průměrné. Na hodnocení je ještě brzy, uvidíme jaké výzvy pěstitelům přinese babí léto. V minulém týdnu došlo k ochlazení a dešťové srážky spadly tentokrát spravedlivě na celém území. Díky intenzivním ešťům se podařilo snížit půdní sucho téměř na celém území. Nadále jsou ale nejvíce ohroženými místy polabí, severozápad Čech a  jižní Morava, 

 Ve sklenících: salátové okurky a rajčata jsou v lehkém útlumu, jednak vlivem samozásobení a jednak i vlivem levných dovozů. V nabídce jsou stále borůvky i jahody.

Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Cibule se ještě prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Očekáváme sklizně zelí z pozdnějších odrůd, které jsou vhodnější na kvašení a nakládání. 

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo "ze dvora") - viz mapa pěstitelů. V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty. Zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí se již začalo sklízet i zpracovávat. Farmářské ceny zeleniny jsou stále na nízké urovni vlivem levných dovozů z ostatních zemí EU.

 

 

34. týden
Na polích:  sklizeň zeleniny stále pokračuje, nelze ji jednoduše načas vynechat. Musí se sklízet průběžně, pokud není sklizeň a její odbyt plynulý, má pěstitel problém.

 Ve sklenících: salátové okurky a rajčata jsou v lehkém útlumu, jednak vlivem samozásobení a jednak i vlivem levných dovozů. Zahraniční produkce je levnější i proto, že přetlak nabídky tyto země řeší levným vývozem. A protože jsou ochotni prodat za každou cenu (v mateřské zemi je trh již zásoben a nechtějí si přetlakem zkazit cenu) u nás si mohou dovolit jít hluboko pod nákladovou cenu a pokřiví cenovou hladinu u nás...

Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako "keříková".  Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se volně růst do tvaru keře, plody se často sklízí strojově a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata "tyčková", kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízí buď jako jednotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.

 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Cibule se ještě prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí se již začalo sklízet i zpracovávat.

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo "ze dvora") - viz mapa pěstitelů. V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty.

 

 

 

32. týden
Na polích:  sklizeň zeleniny stále pokračuje, nelze ji jednoduše načas vynechat. Musí se sklízet průběžně, pokud není sklizeň a její odbyt plynulý, má pěstitel problém.

 Ve sklenících: salátové okurky a rajčata jsou v útlumu, jednak vlivem samozásobení a jednak i vlivem levných dovozů z MAroka a Holandska. Zahraniční produkce je levnější i proto, že přetlak nabídky tyto země řeší levným vývozem. A protože jsou ochotni prodat za každou cenu (v mateřské zemi je trh již zásoben a nechtějí si přetlakem zkazit cenu) u nás si mohou dovolit jít hluboko pod nákladovou cenu a pokřiví cenovou hladinu u nás...

Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako "keříková".  Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se růst do tvaru keře, plody se sklízí kombajnem a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata "tyčková", kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízí buď jako jednotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.

 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Cibule se ještě prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí se již začalo sklízet i zpracovávat.

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo "ze dvora") - viz mapa pěstitelů. V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty.

 

 

30. týden
Na polích:  sklizeň obilí pomalu končí, v minulosti v tuto dobu žně teprve začínaly.  Na polích se zeleninou je sucho, závlahy pomáhají rostinám přežít, ale pěstitelé čekají na déšť, který by porosty decimované tropickými teplotami napravil.

 Ve sklenících: salátové okurky, papriky, ale k doplnění sortimentu také, jahody, borůvky i maliny.  Očekáváme sklizeň lilků.  K dostání jsou česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí. Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako "keříková".  Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se růst do tvaru keře, plody se sklízí kombajnem a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata "tyčková", kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízí buď jako jednotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.

 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Cibule se ještě prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Během měsíce předpokládáme první sklizně zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí.

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a to jak v obchodní síti tak i v prodejnách našich pěstitelů. (farmářské obchody, nebo prodej přímo "ze dvora") - viz mapa pěstitelů. V nabídce je i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty.

 

29. týden
Na polích:  žně jsou v plném proudu.  O dva týdny dříve než je obvyklé se již od minulého týdne sklízí obilí i řepka. Díky suchému a horkému počasí je zrno dostatečně suché k uskladnění. Tento ráz počasí ale moc nesvědčí zelenině, která by potřebovala více vláhy a mírnější teploty.  I v těchto extrémních podmínkách je třeba sklízet a pečovat o rostliny a úrodu zeleniny. Proto se na polích pracuje již od svítání, přes poledne se odpočívá a do práce se lidé vracejí až v podvečer...

 Ve sklenících: salátové okurky, papriky, ale k doplnění sortimentu také, jahody, borůvky i maliny.  Očekáváme první sklizeň lilků.  K dostání jsou česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí. Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako "keříková".  Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se růst do tvaru keře, plody se sklízí kombajnem a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata "tyčková", kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízí buď jako jenotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Cibule se již prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Během měsíce předpokládáme první sklizně zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí.

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a spolu s ním i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty z minulé sklizně.

 

28. týden
Na polích:  počasí je ideální pro růst i dozrávání. Nejvíce si libují plodové druhy.  Zelenina je velmi náročná na ruční práci, a to jak během růstu - pletí, okopávání, zaštipování a odstraňování poškozených částí rostlin, tak hlavně při sklizni - sbírání, řezání, trhání (rostlinu po rostlině) a také v posklizňové úpravě - třídění, čištění, praní, balení a příprava k expedici. A proto nyní všechny pilné ruce českých zelinářů pracují na plné obrátky.

 Ve sklenících: salátové okurky, papriky, česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí, také okurky, jahody, borůvky i maliny.  Těšíme se i na první lilky.  
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou.  Brambory, které se sklízejí jsou stále označované jako "rané". 

 Ve skladech:  kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a spolu s ním i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty z minulé sklizně.

 

 

27. týden
Na polích:  sklizně jsou v plném proudu i ve sváteční dny které provází začátek prázdnin. Zelenina je "rychlobrátkové" zboží a pěstitelé si nemůžou dovolit ji nesklízet. Přezrála by, nebo podlehla zkáze. Proto se na polích našich pěstitelů pracuje denně v pátek i svátek :) mimo sklizně se okopává, pleje, ošetřuje - tak, aby rostliny byly stále v co nejlepší kondici

 
Ve sklenících: i z foliovníků a skleníků u menších pěstitelů (nevyhřívaných) jsou k dostání salátové okurky a papriky a od větších farmářů jsou dlouhodobě v nabídce česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí, také okurky, jahody, borůvky i maliny. (Produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky) 
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…) a naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Sklizeň je v plném proudu u všech druhů české zeleniny – kedlubny, rané zelí, mrkev a petržel s natí, kapusta, květák, pórek, cukety, nebo i česnek ve svazcích. Sklízejí se i rané brambory a cibule řezaná (světlá bulva s ořezanou natí) a okurky nakladačky. Sklízeň hrášku na průmysl mnohde ukončily prudké deště. Sklízí se již i první polní papriky!

 
Ve skladech:  V nabídce celoročně zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

26. týden
Na polích:  pěstitelé na Moravě mají v posledních dnech štěstí, jejich pole nebyla zasažena dešťovými přívaly ani kroupami, přesto jim pravidelně prší. Ve středních Čechách spadly v posledních dnech velké srážkové úhrny a způsobily v některých lokalitách nucené přerušení sklizní i dodávek do obchodů. 
 
Ve sklenících: i z foliovníků a skleníků u menších pěstitelů (nevyhřívaných) jsou nyní k dostání salátové okurky a od větších farmářů jsou dlouhodobě v nabídce česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí, také okurky, jahody, borůvky i maliny. (Produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky) 
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…) a naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Sklizeň je v plném proudu u všech druhů české zeleniny – kedlubny, rané zelí, mrkev a petržel s natí, kapusta, květák, pórek, cukety, nebo i česnek ve svazcích. Sklízejí se i rané brambory a cibule řezaná (světlá bulva s ořezanou natí) a okurky nakladačky. Sklízeň hrášku na průmysl mnohde ukončily prudké deště. V nejbližších dnech očekáváme první sklizně papriky.

 
Ve skladech:  V nabídce celoročně zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

25. týden
Na polích: moravská pole jsou víceméně pravidelně zavlažována srážkami, což velmi přispívá ke zdárnému růstu a zrání zleniny. V Čechách – polabí, litoměřicko - stále trápí sucho. Srážky jsou toužebně očekávány. Na hradecku se ke škůdcům na polích přidali holubi, kteří škodí především na porostech zelí.
 
Ve sklenících: i z foliovníků a skleníků u menších pěstitelů (nevyhřívaných) jsou nyní k dostání salátové okurky a od větších farmářů jsou dlouhodobě v nabídce česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí, také okurky, jahody, borůvky i maliny. (Produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky) 
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…) a naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Sklizeň je v plném proudu u všech druhů české zeleniny – kedlubny, rané zelí, mrkev a petržel s natí, kapusta, květák, pórek, cukety, nebo i česnek ve svazcích. Sklízejí se i rané brambory a cibule řezaná (světlá bulva s ořezanou natí). Sklízeň hrášku na průmysl vrcholí. Nově se v nabídce přidávají okurky nakladačky.

 
Ve skladech: Zelenina z loňské sklizně je vyprodána. V nabídce ale celoročně zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

24. týden
Na polích: Morava byla v posledních dnech zasažena vydatnými a prudkými dešti, které na mnoha místech znemožnily sklízet cibuli, nebo cukety – tady došlo k více jak týdennímu zpoždění sklizně. Oproti tomu v Čechách – polabí, litoměřicko - trpí suchem. Srážky jsou minimální a bez závlah by porosty vůbec neměly šanci.  A dalších 14 dní se na tom dle předpovědí nemá nic zásadního změnit.
 
Ve sklenících: i z foliovníků a skleníků u menších pěstitelů (nevyhřívaných) jsou nyní k dostání salátové okurky a od větších farmářů jsou dlouhodobě v nabídce česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí, také okurky, jahody a borůvky. Brzy je doplní i maliny. (Produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky) 
 
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…) a naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Sklizeň je v plném proudu u všech druhů české zeleniny – kedlubny, rané zelí, mrkev a petržel s natí, kapusta, květák, pórek, cukety, nebo i česnek ve svazcích. Sklízejí se i rané brambory a cibule zelenačka (světlá bulvička s natí), nebo řezaná (světlá bulva s ořezanou natí). Sklízí se hrášek a to jak na konzum - lusky, tak i na průmysl - kuličky. 

 
Ve skladech: Zelenina z loňské sklizně je již vyprodána. V nabídce ale celoročně zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

23. týden

Na polích: dešťové srážky jsou lokální, střední čechy, nebo Morava patří mezi ty šťastnější a jsou poměrně zalité, zatímco litoměřicko je suché. Průběžné osevy a výsadby stále pokračují, také práce s ošetřováním porostů jsou v plném proudu .  

 

Ve sklenících: i z foliovníků a skleníků u menších pěstitelů (nevyhřívaných) jsou již nyní k dostání salátové okurky a od větších farmářů jsou dlouhodobě v nabídce česká a moravská rajčátka, okurky, jahody a borůvky. Brzy je doplní i maliny. (Není to sice zelenina, ale produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky) 

 

Sklizeň: průběžně se sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…) a naťové druhy - kurnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Sklizeň je v plném proudu u všech druhů české zeleniny - kedlubny rané zelí, mrkev a petržel s natí, kapusta, květák, pórek, cukety, nebo i česnek ve svazcích. Sklízejí se i rané brambory a v blízké době čekáme sklizně cibule (zelenačku - světlá bulvička s natí). Sklizeň špenátu na průmyslové zpracování končí a začínají sklizně hrachu a to jak na konzum - lusky, tak i na průmysl - kuličky. 

 

Ve skladech: Zelenina z loňské sklizně je již vyprodána. V nabídce ale celoročně zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

22. týden

Na polích: dešťové srážky jsou bohužel záležitostí pouze lokální, ale i malá přeháňka je vítaná. Většina pěstitelů porosty  plně zavlažuje. Také se přihnojuje, okopává, plečkuje a všemožně ošetřuje, aby sklizeň byla co nejlepší. Průběžně se sejí ředkvičky a vysazují saláty, hlávkové zelí, kapusta a další, aby sklizeň po celou sezonu průběžně navazovala. Špenáty na průmyslové zpracování finišují, očekáváme začátek sklizně hrachu a to jak na konzum - lusky, tak i na průmysl - kuličky. 

 

Ve sklenících: k dostání jsou stále česká a moravská rajčátka, okurky, jahody a borůvky. Příští měsíc se těšíme na maliny. (Není to sice zelenina, ale produkcí drobného ovoce si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky)

 

Sklizeň: průběžně se sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a saláty (římský, hlávkový, Crispy, Teredita…) a naťové druhy. V nabídce jsou také kedlubny a nově hlávkové zelí, mrkev s natí a květák. V nejbližších dnech očekáváme čerstvě sklizené rané brambory a cibuli (zelenačku - světlá bulvička s natí). 

 

Ve skladech: Téměř veškerá zelenina z loňské sklizně je již vyprodána. V nabídce ale zůstává kysané zelí od našich regionálních výrobců.

 

 

21. týden

Na polích: dešťové srážky nyní přecházejí především území Moravy, přesto je jich stále málo. V Čechách je na polích sucho. Závlahy slouží pouze jako doplňkový způsob jak udržet porosty v kondici. Déšť jimi nejde nahradit. Sklizeň špenátu je v poslední třetině, kvetou hrachy, odhadujeme, že sklizně špenátů volně přejdou do sklizní hrachů – vše pro průmyslové zpracování – většinou do mrazíren. Plečkuje se seté i sázené zelí a další plodiny.

 

Ve sklenících: k dostání jsou rajčátka od českých a moravských pěstitelů, dále jsou v nabídce okurky, jahody a borůvky. V příští měsíc budou k dostání i maliny. (Není to sice zelenina, ale produkcí těchto druhů si pěstitelé pomáhají k lepší rentabilitě i k pestřejší nabídce pro zákazníky)

 

Sklizeň: v nabídce převažují stále ještě jarní druhy jako ředkvičky, lahůdková cibulka a saláty (římský, hlávkový, Crispy, Teredita…) a naťové druhy, stálicí nabídky je kysané zelí. V příštím týdnu očekáváme sklizně prvních květáků. Blíží se také sklizeň raných brambor, svazkové mrkve a cibule.

 

Ve skladech: Téměř veškerá zelenina z loňské sklizně je již vyprodána.

 

 

20. týden

Na polích: I v tomto týdnu pokračuje teplé počasí, stále je sucho, i když se v první polovině týdne prohnaly napříč celým územím srážky.  Zelenině se daří především díky závlahám, dobrému vývoji napomáhá i příznivý rozdíl mezi nočními a denními teplotami.

 

Ve sklenících: Produkce okurek a rajčat z českých a moravských skleníků je dostupná ve farmářských prodejnách i obchodní síti. Postupně se rozšiřuje spektrum různých odrůd rajčat - od malých "cherry" odrůd po "masité" velkoplodé odrůdy. Dozrávají také první jahody pěstované ve fóliových krytech našich členů.

 

Sklizeň: Pokračuje sklizeň ředkviček, svazkové cibulky, chřestu, řezaných bylinek. Sklízí se také křupavé kedlubny, rukola, pažitka a špenát. V nabídce se objevuje více druhů salátů – hlávkový, ledový, římský, "Crispy".  Menší zahradníci sklízí také rebarboru. Od příštího týdne očekáváme zahájení sklizně první svazkové mrkve, hrášku, cibule zeleňačky, a také rané košťálové zeleniny - květáku, kapusty, zelí. Těšíme se!

 

Ve skladech: Téměř veškerá zelenina z loňské sklizně je již vyprodána až na poslední zásoby celeru, cibule a zelí.

 

 

19. týden

Na polích: Druhý květnový týden přinesl letní teploty, na celém uzemí ČR chybí srážky. Zelináři hojně zavlažují, především nově založené porosty. Stále se také postupně vysazují se také zeleninové druhy pěstované ze sadby - sázejí se postupně saláty, zelí, celer a ostatní druhy. 

 

Ve sklenících: Produkce okurek a rajčat z českých a moravských skleníků je dostupná ve farmářských prodejnách i obchodní síti.

 

Sklizeň: Pokračuje sklizeň ředkviček, svazkové cibulky, chřestu, začínají se sklízet kedlubny a postupně všechny druhy salátů.  

 

Ve skladech: Se krátí poslední zbytky české mrkve, cibule, zelí, celeru, salátové řepy i brambor. 

 

 

18. týden

Na polích: Častější deště svědčí vzcházení výsevů, především košťálovin, srážek ale není na celém území dostatek - například na Hradecku je sucho. Zelináři proto musí výsevy zavlažovat, aby dobře vzcházely. Vysazují se také zeleninové druhy pěstované ze sadby - sázejí se postupně saláty, zelí, celer a ostatní druhy. Vysazují se také rajčata, papriky a další plodové druhy do foliovníků měnších pěstitelů.

 

Ve sklenících: Produkce okurek a rajčat z českých a moravských skleníků je dostupná ve farmářských prodejnách i obchodní síti.

 

Sklizeň: Pokračuje sklizeň ředkviček, svazkové cibulky, chřestu.  Od 19. týdne předpokládáme (a všichni se těšíme) na zahájení sklizně kedluben, v některých oblastech očekáváme také první sklizně salátů a naťových druhů. Již třetím týdnem pokračuje sklizeň špenátu na průmyslové zpracování (do mrazíren).

 

Ve skladech: Jsou ještě dostupné poslední zásoby české mrkve, cibule, zelí, celeru, salátové řepy i brambor. Bohužel nabídka na pultech obchodů a marketů je v této době ovlivněna masivním dovozem výprodeje těchto druhů  ze zahraničí - proto naši zeleninu z loňské sklizně najdete spíše přímo u pěstitelů.  Kde - to můžete zjistit na mapě našich pěstitelů zeleniny.

 

Za fotografie děkujeme: Iva Budínová, Čerstvě utrženo

Galerie
Galerie
Galerie
Galerie

 

Duben 2022

Na polích: Pod nakrytím i v holých řádcích se to začíná zelenat. Počasí přináší vysušující vítr, nízké teploty a málo srážek a noční mrazíky.  Výsevy a mladé porosty se musí zavlažovat.

Sklizeň: Od 14. týdne se klízí svazková cibulka, řezané bylinky jako pažitka, máta. V 15. týdnu byla zahájena sklizeň ředkviček, v 16. pak chřestu a listového špenátu pro zpracování.

Skleníky: Ve sklenících s celoročním provozem se sklízí průběžně rajčátka, ve sklenících bez přisvětlování začíná sklizeň rajčátek např. oblíbených odrůd Nelinka a Strabena. V  posledním dubnovém týdnu se rozjela ve sklenícíh ve Velkých Němčicích  i okurková sezóna. 

Ve skladech:  Pomalu se krátí krátí zásoby české cibule, petržele, mrkve, zelí a celeru a červené řepy a pórku.

Galerie
Galerie
Galerie
Galerie

 


Březen 2022

Na polích: Vyseto, rané brambory v zemi, porosty jsou většinou nakryté - nakrývání chrání rostliny před chladem, zabraňuje nadměrnému odparu vody, ale také funguje jako bariéra pro škodlivé organizmy.

Ve sklenících: Zakládají se nové porosty rajčat a okurek ve sklenících, které nemají celoroční provoz. Ve sklenících s celoročním provozem se sklízí průběžně - rajčata a okurky.

Sklizeň: Ve 13. týdnu začíná v Polabí sklizeň jarní svazkové cibulky a pomalu se "dopékají" první ředkvičky, ty ale ještě pár dnů v zemi potřebují. Ve sklenících s celoročním provozem se sklízí průběžně rajčata a okurky.

Ve skladech: Ještě stále je ve skladech dostatek české cibule, kořenové zeleniny, zelí, pórku.

Galerie
Galerie
Galerie
Galerie

 

Přidejte se k nám

Proč se stát členem Zelinářské unie Čech a Moravy? Posláním Zelinářské unie Čech a Moravy je hájit zájmy zelinářů, propagovat a podporovat zelinářství v Čechách a na Moravě a kladně působit na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli v České republice.

Blog