Zeleninové recepty

Recepty s brokolicí

Bramborové placičky s brokolicí

Brokolice s bešamelem

Brokolice v pekáčku

Brokolice zapečená s vejci a nivou

Brokolicový krém s bramborem

Kuřecí nákyp s brokolicí a bramborem

Česneková brokolice se sýrovou omáčkou

Recepty s celerem bulvovým

Celerové pyré jako nezvyklá příloha

Celerové sušenky

Celerová polévka na zahřátí

Recepty s celerem řapíkatým

Řapíkatý celer plněný v těstíčku – smažený

Polévka z řapíkatého celeru

Brambory zapečené s řapíkatým celerem a sýrem

Smažený řapíkatý celer

Recepty s cibulí

Pravá cibulačka

Salát s čerstvou nebo karamelizovanou cibulí

Plněná cibule podle Zdeňka Pohlreicha

Grilovaná cibule jako příloha

Masíčko v cibuli

Cibulový cop a cibulový sendvič (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Zapečená cibule s gorgonzolou (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s hráškem zahradním

Hráškový dip, Fettuccine s čerstvým hráškem a prosciuttem, Hráškový krém sypaný sýrem feta, Rýžový pilaf s hráškem (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s okurkami

Nálev na okurky (Zdroj: časopis Zahrádkář)

 

Recepty s rajčaty

Toskánská rajčatová polévka (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Plněná masitá rajčátka (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Pohanka v omáčce z cherry rajčátek (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Chutney ze zelenych rajcat (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Recepty s rebarborou

Rebarborové tartaletky, Rebarborový koláč s pomerančem, Rebarborový kompot s vanilkovým krémem, Vepřová kotleta s rebarborovým chutney (Zdroj: časopis Zahrádkář)

Francouzská kuchyně

Quiche (slaný koláč) se sýrem, špenátem a smetanou

NA FORMU průměr 24 CM
Potřebujete
:
200 g hladké mouky, 4 lžíce másla nebo oleje, 1 vejce, 1 lžička soli

Na náplň:
4 plátky slaniny, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule a stroužek česneku, 250 ml smetany na šlehání, 100 g ementálu, 5 vajec, 400 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:
1. Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů.
2. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby.
3. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.
4. Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.

Králík na česneku a rozmarýnu

PRO 4 OSOBY potřebujete:

4 porce králíka, 1 hlavička česneku, 2 mladé cibulky, pár snítek rozmarýny, sůl, mletý pepř, 4 lžíce oleje, 100 g slaniny (špeku), 100 ml bílého suchého vína, 1 lžíce másla, trochu vody nebo vývaru na podlití.

1. Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny.
2. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky.
Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou.  Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice.

 

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

Farmářský den v Zálezlicích se velice vydařil (09/2017)

V neděli dne 25. června pozvala firma Hanka Mochov širokou veřejnost a zejména všechny milovníky zeleniny do svého nově vybudovaného areálu v Zálezlicích u Mělníka, kde … číst celé

Výběrové řízení na vědecko-výzkumného pracovníka se specializací na zeleninu (04/2017)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i. Drnovská 507, 161 06 Praha 6 – Ruzyně hledá pro Sekci aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin … číst celé

Zelinářské dny (01/2017)

  Pozvánka na Zelinářské dny 2017 Zelinářské dny 2017 se budou konat ve dnech 30.1. – 31.1. 2017 v hotelu Skalský dvůr v Lísku u Bystřice … číst celé

starší aktuality »

Kalendář

Říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
« Zář    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2017 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66