Recepty na a s kysaným zelím

Jak zelí nakládat

Kysané zelí v zeláku

Suroviny:
5 kg zelí, 2 cibule, 150 g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.

Postup:
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.

Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

 

Kysané zelí ve sklenicích

Suroviny:
Hlávkové zelí, každý, kolik potřebuje na zimu, sůl, kmín, celý pepř, kdo má rád – křen.
25 kilo zelí je cca 25 sklenic 0,7 l, na 1 kilo zelí 3 dkg soli. Sůl pomáhá křupavosti zelí.

Postup:
Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme (na kilo zelí 3 dkg soli), posypeme kmínem a celým pepřem, necháme aspoň 3 – 4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Dáme je na plechy nejlépe k topení nebo někam do tepla. Víčka se vypoulí a zelí pracuje a stéká z nich voda. Necháme je tak asi 2 – 3 týdny, víčka by se měla vcucnout, ale pokud ne, nevadí. Zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici. Zelí by mělo být křupavé a moc dobré.

Nemusí být pouze víčka Omia, mohou být i šroubovací!!

Zdroj: http://nase.dobrotynakazdyden.eu/recept.php?rid=316

Rychlokvašené zelí

Suroviny:
2 kg bílého hlávkového zelí, 1 brambor, trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list.

Postup:
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrový brambor vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 – 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Tip:
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky.

Kysané zelí v bramborovém těstě

Suroviny:
250 g bramborové těsto v prášku, 1 vejce, 500 g kysané zelí, 40 g slaniny, 1 cibule, 1 jablko, 200 g šunky, 30 g másla, 1 lžíce strouhanky, drcený kmín.

Postup:
Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto a přidáme do něj vejce. Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme ji strouhankou a rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta. Kysané zelí podusíme s na kostičky nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidáme kmín a směs rozložíme na těsto. Překryjeme šunku a zbytkem těsta. Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi 30 minut pečeme v troubě.

Zelný salát s mrkví

Suroviny:
Balíček kysaného zelí, 3 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžíčky worchestrové omáčky, sůl, cukr, ocet, mletý pepř.

Postup:
Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli. Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí, worchestrovou omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, octem a mletým pepřem. Necháme v chladu uležet.

Bramborové placičky se zelím

Suroviny:
1 kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, olej.

Postup:
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpáleném oleji pečeme placičky po obou stranách dozlatova.

 

Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi

Suroviny:
250 g širokých nudlí, sůl, 400 g uzených krůtích prsou, 200 g eidamu, 1 svazek lahůdkových cibulek, 1 lžíce másla, 250 g kysaného zelí, 250 g rajčat, pepř, 1 lžíce posekané majoránky,125 ml smetany.

Postup:
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme. Krůtí prsa pokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýr naplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsí nákyp zalijeme. Pečeme asi 30 min. Nákyp můžeme podávat zdobený majoránkou.

Kuře na kysaném zelí

Suroviny:
4 kuřecí čtvrtky, 2 balíčky kysaného zelí, sůl, grilovací koření, kmín, česnek.

Postup:
Do pekáčku dáme na dno zelí i se šťávou. Kuřecí díly nasolíme, posypeme grilovacím kořením a kmínem a položíme na zelí. Pečeme asi 40 min., pak na kuře natřeme lisovaný česnek a dopečeme ještě asi 15 min.

Zelňačka

Suroviny:
200g kysaného zelí, 2 brambory, 2 lžíce hladké mouky, 10 g slaniny, 1 lžíce sádla, malá sklenka kysané smetany, 1 vejce, 100 g klobásy, kmín, sůl, masox, mletá paprika.

Postup:
Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Poté vmícháme mletou papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšleháme a 20 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do 1/2 l vařící vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox, brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka. Jíšku a klobásu pokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik minut ještě povaříme a nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem. Už nevaříme.

Kotlety se zelím

Suroviny:
6 silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysané smetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 brambor, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku.

Postup:
Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Brambor oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.

Tip: Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu.

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

Výběrové řízení na vědecko-výzkumného pracovníka se specializací na zeleninu (04/2017)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i. Drnovská 507, 161 06 Praha 6 – Ruzyně hledá pro Sekci aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin … číst celé

Zelinářské dny (01/2017)

  Pozvánka na Zelinářské dny 2017 Zelinářské dny 2017 se budou konat ve dnech 30.1. – 31.1. 2017 v hotelu Skalský dvůr v Lísku u Bystřice … číst celé

Pozvánka na seminář: Inovativní přístupy pěstitelských technologií zeleniny a ovoce (11/2016)

Pozvánka na seminář: Inovativní přístupy pěstitelských technologií zeleniny a ovoce, který se bude konat na Zahradnické fakultě v Lednici 9.11.2016 pod společnou organizací SZIF a … číst celé

starší aktuality »

Kalendář

Září 2017
Po Út St Čt So Ne
« Dub    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2017 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66