O kysaném zelí

O kysaném zelí

(od semínka až po kysanou pochoutku)

Zelí je potravina, která v českých zemích roste a konzumuje se odjakživa. Lidé dodnes oceňují jeho dostupnost, zdravotní a chuťové vlastnosti. Vyplývá z toho to, že náš organismus je dokonale přizpůsoben ke zpracování a využití této pochutiny. Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitamínů. I když naši předkové zřejmě nevěděli, co všechno zelí obsahuje, věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou zdravější a odolnější vůči nemocem. Kombinací všech pro tělo nepostradatelných a prospěšných látek se zelí stává více než jen pochoutkou na našem talíři. Je to nenápadný a přitom obdivuhodný ochránce našeho zdraví.
Zelí aktivuje metabolismus sa
charidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Uvolňuje napětí, podporuje spánek a posiluje imunitní systém. Také povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a zvyšuje libido.

Pěstování zelí

Pěstitelé na základě dlouholetých zkušeností, vybírají ty nejlepší odrůdy, aby kysané zelí dodané zákazníkovi, bylo vždy té nejvyšší kvality a s chutí typickou pro daný region. Pro výrobu kysaného zelí je nutné vybrat speciální krouhárenské odrůdy, které mají zcela specifické vlastnosti a odlišné nároky na způsob pěstování, ošetřování a sklizně. Rostliny se sázejí do širšího sponu s cílem dosáhnou co nejvyšší hmotnosti hlávek, aby se snížily ztráty při zpracování. Optimální velikost hlávky je 5 – 9 kg. Krouhárenské odrůdy jsou křehčí a vyznačují se vyšším obsahem cukru.
Aby byla krouhárna plynule zásobena, je nutné pěstování a zejména sklizeň rozložit do co nejdelšího období. Brzy z jara je prováděna výsadba poloraných odrůd z předpěstovaných sazenic. Nejranější porosty je nutné zakrýt netkanou textilií, která chrání rostliny před přízemními mrazy. Další porosty jsou zakládány přímým výsevem na pole přesnými pneumatickými výsevními stroji. Pneumatický secí stroj je schopen za pomoci podtlaku uchopit jednotlivá semena a umístit je do předem nastavené vzdálenosti. V průběhu vegetace je nutné porost kultivovat a v případě nutnosti provést ochranný zásah proti chorobám a škůdcům. Po dosažení požadované velikosti a kvality hlávek je prováděna
buď ruční, nebo mechanizovaná sklizeň.
Při ruční sklizni pracovníci odřezávají jednotlivé hlávky a vkládají je do přepravních boxů, umístěných na sklizňových plošinách. Mechanizovaná sklizeň probíhá pomocí sklizňového kombajnu, který hlávky odřezává, odlisťuje a umísťuje do nákladového prostoru na vedle jedoucí dopravní prostředek. Sklizené a odlistěné hlávky jsou odváženy do zpracovatelských závodů – zeláren. Zde je provedena finální kontrola kvality hlávek, které jsou následně po odvrtání košťálu rozkrouhány. Výsledná krouhanka musí mít danou velikost a řez. Její kvalita je jedním z dílčích faktorů ovlivňujících jedinečnou a nezaměnitelnou chuť kysaného zelí od výrobce v příslušném regionu. Nakrouhané zelí je průběžně soleno a kmínováno. Pomocí dopravníku je zelí plněno a pěchováno do betonových laminovaných bazénů, kde po zakrytí a zatížení začne probíhat proces mléčného kvašení, také nazývaný kysání. Zelí kvasí v bazénech po dobu 6-8 týdnů. Když je zelí hotové, bazén je odkryt a zelí je vybíráno a následně plněno do různých typů spotřebitelského balení (0,5 kg sáčky, 1 kg sáčky, 5 kg sáčků a 10 kg přepravky). Zelí, které je zabalené a připravené k expedici již čeká pouze doprava do obchodu a mlsné jazýčky konzumentů.

 

Diskuze

Pro přístup do diskuze musíte být přihlášen/a v levém panelu v sekci Přihlášení. Pokud se chcete zaregistrovat, můžete tak učinit zde

Aktuálně

Výběrové řízení na vědecko-výzkumného pracovníka se specializací na zeleninu (04/2017)

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ROSTLINNÉ VÝROBY, v. v. i. Drnovská 507, 161 06 Praha 6 – Ruzyně hledá pro Sekci aplikovaného výzkumu zelenin a speciálních plodin … číst celé

Zelinářské dny (01/2017)

  Pozvánka na Zelinářské dny 2017 Zelinářské dny 2017 se budou konat ve dnech 30.1. – 31.1. 2017 v hotelu Skalský dvůr v Lísku u Bystřice … číst celé

Pozvánka na seminář: Inovativní přístupy pěstitelských technologií zeleniny a ovoce (11/2016)

Pozvánka na seminář: Inovativní přístupy pěstitelských technologií zeleniny a ovoce, který se bude konat na Zahradnické fakultě v Lednici 9.11.2016 pod společnou organizací SZIF a … číst celé

starší aktuality »

Kalendář

Září 2017
Po Út St Čt So Ne
« Dub    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Anketa

Líbí se Vám náš nový web?

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zelinářská unie Čech a Moravy

Váš partner při pěstování zeleniny

Copyright 2017 © ZELINÁŘSKÁ UNIE ČECH A MORAVY | Wolkerova 17 | 779 00 Olomouc | tel.: +420 734 506 612 - Ing. Radovan Tůma | IČ: 725 665 66